Patru termene i-au trebuit Oanei Niculescu Mizil pentru a găsi un avocat în procesul în care este acuzată de conflict de interese, după ce și-a angajat mama la propriul cabinet parlamentar. Ieri dimineață, deputata PSD s-a prezentat la Înalta Curte pentru ziua cea mare. A venit însoțită de mama sa și alte două prietene, martori în dosar. Un al patrulea martor, angajată a Direcției Decontări pentru deputați, i-a dat mari bătăi de cap nepoatei fostului ministru comunist Paul Niculescu-Mizil.

Declarații pozitive

Primele două martore la proces au fost consilierele Oanei Mizil. I-au luat apărarea, susținând că angajarea mamei sale, Lidia Niculescu-Mizil, la cabinetul parlamentar era un lucru firesc. Aceasta având în vedere munca depusă de nevasta fostului demnitar comunist în campania electorală a fiicei sale, atunci când a candidat și câștigat împotriva lui Gigi Becali. În tot acest timp, Oana a stat lângă avocatul său ales, cel din oficiu fiind trimis acasă de cele trei judecătoare.

A venit rândul la audiere a Lidiei Niculescu-Mizil, mama Oanei. Președinta completului de judecată, Rodica Aida Popa, i-a pus în vedere Lidiei că are posibilitatea să refuze declarația, având în vedere relația de rudenie cu inculpata. Ea a vrut să fie audiată și astfel am aflat că ocupația ei este „administrator de firmă” și că și-a ajutat fiica în campania electorală din 2008. „N-am fost angajata fiicei mele, eu am fost angajata Parlamentului”, a susținut mama demnitarului.

Întrebată ce muncă a prestat ca și consilier al fiicei, Lidia a arătat că mergea des pe teren în colegiul fetei, avea diverse discuții cu alegătorii și sorta scrisorile pe care le primea proaspătul demnitar de la populație. Uneori o sfătuia pe fiica sa ce decizii să ia, fiind ca o „interfață dintre Oana și Colegiu”. La întrebarea procurorului de ce nu a contestat amenda penală în valoare de 1.000 de lei pe care a primit-o în calitate de complice la infracțiunea de conflict de interese, Lidia a arătat că nu a contestat-o deoarece oricum a primit neînceperea urmăririi penale.

La acest moment, a intervenit reprezentantul Parlamentului în proces și a întrebat dacă a făcut o cerere de angajare și unde este ea în acest moment. La această întrebare, Lidia nu a mai răspuns.

Tensiune în sală

La fel a susținut și funcționara Camerei Deputaților care are în grijă deconturile parlamentarei PSD. Femeia a susținut, contrar celor spuse de demnitar, că nu-și amintește să fi participat la vreo discuție în care Oana a întrebat-o dacă este legal să-și angajeze mama la cabinetul parlamentar.

Acesta a fost și momentul în care deputata PSD a devenit agitată și a început să vocifereze la adresa funcționarei. La finalul declarației, a spus tare, către mama sa, cât să audă martorul audiat: „Nici n-are curajul să se uite la mine!”. Angajata Parlamentului i-a reproșat imediat: „Am curajul, doamnă!”

Ultimul martor, urmează judecata

La următorul termen de judecată, pe 6 octombrie, va fi audiat ultimul martor din acest proces. Pe 30 septembrie 2013, deputatul PSD Oana Niculescu-Mizil a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese, fiind acuzată că, din mai 2009 până în septembrie 2011, și-a angajat mama la biroul său parlamentar. În acest interval, Lidia Niculescu-Mizil a obținut venituri de peste 65.000 de lei. Potrivit procurorilor, deputatul Oana Niculescu- Mizil a solicitat încadrarea în muncă a mamei sale, în cadrul biroului ei parlamentar și a avizat contractul individual de muncă. În fața instanței, mama demnitarului a susținut că, din contră, ea a făcut cerere de angajare la Camera Deputaților, nicidecum fiica sa. Oana Niculescu-Mizil a fost reclamată de Agenția Națională de Integritate (ANI) la Parchetul instanței supreme, pentru conflict de interese.