Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Criza de gelozie a Elenei Ceaușescu. „Ce caută *** astea aici?!”. Video
VIDEO

Exclusiv. Criza de gelozie a Elenei Ceaușescu. „Ce caută *** astea aici?!”. Video

E cunoscut faptul că gelozia Elenei Ceaușescu a făcut mai multe victime printre femeile din anturajul puterii și că exista o listă de femei interzise la petrecerile oficiale sau informale. Însă niciuna nu a scos-o din minți atât de rău așa cum a făcut-o o cântăreață de muzică populară din Banat.

În cadrul podcastului EVZ-Capital, Istoria Secretă, moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, profesorul universitar Lavinia Betea a evocat un episod senzațional în care consoarta dictatorului a făcut o veritabilă criză de gelozie.

„E o scenă grozavă pe care mie mi-a povestit-o Ștefan Andrei (n.r. fostul ministru de Externe al Epocii lui Ceaușescu). S-a întâmplat undeva în județul Bihor, erau la o casă de vânătoare. Îl primiseră pe Stane Dolanc, șeful comuniștilor din Iugoslavia. Sârbii sunt niște mari petrecăreți cunoscuți peste tot, care nu se limitează la o petrecere doar la a bea și la a mânca, ci au nevoie de o distracție completă, înțelegând prin aceasta, muzică și dans. Era și Elena Ceaușescu, care s-a retras la culcare. Dolanc a cerut muzică.”

„S-a apropiat de Ceaușescu, care era într-o admirație expectativă”

Secretarul de partid responsabil cu propaganda a acționat în consecință și a adus în fața liderilor comuniști cele mai frumoase cântărețe ale ținutului.

„Erau foarte în vogă atunci trei cântărețe de muzică populară, toate trei se numeau Florica: Florica Bradu, Florica Duma și Florica Ungur, niște femei teribil de frumoase, cu costumul acela bihorenesc care este foarte pitoresc, foarte colorat, pune în evidență feminitatea.”

Ușa s-a deschis! A intrat Elena Ceaușescu. „Hai, valea! Plecați!”

Conform celor spuse de ministrul Ștefan Andrei profesorului universitar Lavinia Betea, șeful statului era fascinat de una dintre cele trei interprete.

„Florica Duma era o femeie de o energie extraordinară, brună, cu ochi albaștri, cu o vivacitate ieșită din comun,  care dansa, avea niște cântece pe care se plia bine dansul și care știa să fluiere din degete. S-a apropiat de Ceaușescu, care a rămas într-o admirație expectativă, care era pentru toți semnul unei admirații în beatitudine. Ușa s-a deschis! A intrat Elena Ceaușescu și a zis <<Ce e asta?! Ce caută *** astea aici?!>>, intercalând și cuvântul acela românesc de nespus pe post, <<Hai, valea! Plecați! >>. ”

Povestea neștiută a tovarășei Elena Ceaușescu și detalii fascinante din biografia ei pot fi urmărite în cadrul podcastului EVZ Capital „Istoria Secretă” moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, cu episoade noi în fiecare Marți și Miercuri de la ora 15:00.

 

 

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]