Evenimentul ZileiEVZ PlayExclusiv. Misterul predării batalionului Azov: „Ceva e în neregulă acolo!”

Exclusiv. Misterul predării batalionului Azov: „Ceva e în neregulă acolo!”

Exclusiv. Misterul predării batalionului Azov: „Ceva e în neregulă acolo!”
După ce gruparea care simboliza curajul rezistenței ucrainene s-a predat vineri în mâinile rușilor, părăsind uzina Azovstal în care militarii se baricadaseră, tot mai multe voci își pun întrebări legate de ce i-a determinat pe luptătorii ucraineni să ridice steagul alb.

Una dintre aceste voci îi aparține jurnalistului Ion Cristoiu, care în cadrul podcastului EVZ Capital „Cristache & Cristoiu” susține că „acolo rămâne un mare mister. Nu există o înfrângere mai mare a Occidentului decât acolo. Gândiți-vă că sunt 2400 de oameni care s-au predat rușilor. De ce este mister? Pentru că batalionul Azov care s-a predat, acum la Curtea Supremă de la Moscova trebuie să decidă dacă e terorism. Ar putea să-i împuște. Deci cei de la Azov s-au predat exact în mâinile dușmanului. Ceva e în neregulă acolo.”

Ionuț Cristache a completat ideea marelui gazetar și a subliniat că batalionul Azov „purta și pecetea dușmanului, de anatema de început de război, că ar fi grup neofascist.”

Cu alte cuvinte, Rusia și-ar fi dus la îndeplinire intenția pe care Vladimir Putin a enunțat-o la începutul conflictului – „Confirmă unul din obiectivele rusești. Denazificarea. La ei se refereau.” a subliniat Ion Cristoiu.

De la marii eroi la prizonieri de război

„Formula era pregătită genial. Deși ei erau acolo de mai mult timp, în ultimele două săptămâni, înainte de această bruscă predare, au început pe canalul de Telegram tema spartanilor, tema Termopile, vă imaginați cum ieșea – uriașul imperiu ținut de o mână de oameni.”, explică jurnalistul Ion Cristoiu. „Era o rezistență care s-a legendarizat deja, concura, dacă vreți, la statutul lui Zelenski.”, a adăugat Ionuț Cristache.

Deși se vehiculează informația că o parte din luptătorii batalionului Azov vor fi eliberați la schimb cu ofițeri ruși sau chiar cu oligarhul Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Putin, soarta ucrainenilor se tranșează pe 26 mai, când Curtea Supremă de la Moscova va decide dacă gruparea este considerată teroristă, caz în care miliarii care s-au predat riscă pedeapsa cu moartea.


Accesează: