Detalii de ultim moment în cazul apartamentelor din Timișoara. Ce s-a întâmplat

Detalii de ultim moment în cazul apartamentelor din Timișoara. Ce s-a întâmplat

Un număr de 32 de persoane sunt în continuare internate în trei spitale din Timișoara în urma intoxicării cu fosfură de aluminiu, un pesticid ieftin și letal. Oamenii au ajuns la spital încă de la începutul săptămânii cu simptome diverse, după ce trei persoane, din vecini, au decedat.

Amintim că Ioan Sorin Buță, patronul SC Bistrim Dera SRL, contractat de administratorul blocului, a efectuat, vinerea trecută, dezinsecție pe strada Miorița nr.8, în 25 de apartamente infestate cu ploșnițe, folosind un pestcid periculos. Este vorba de Delicia Gastoxin, produs care e interzis a se utiliza în prezența oamenilor.

Ulterior, a mai fost contactat de alți locatari, de la alte adrese învecinate, pentru a efectua același tip de intervenție și în locuințele lor.

Ce s-a găsit în opt apartamente

Luni, în prima zi în care s-a constatat eliberarea otrăvii, a fost detectată toxicitate ridicată în 8 apartamente de pe strada Mioriței nr.8 și într-un apartament de pe strada Vaida Voievod nr.1.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gradul de toxicitate a persistat și a doua zi, marți, 19 noiembrie,  în apartamentul de pe strada Miorița nr.4, unde a fost detectată toxicitate medie, și, în aceeași zi, s-a mai constatat toxicitate ridicată în două apartamente, toxicitate medie în 2 apartamente și toxicitate scăzută în 5 apartamente în imobilul de pe strada Miorița nr.8.

În zilele de 20 și 21 noiembrie toate detecțiile efectuate de echipajele CBRN și comisie nu au relevat toxicitate în aer.

Echipajele de primă intervenție CBRN ale ISU realizează doar detecția unor substanțe toxice, clasa de substanțe nu identificarea lor.

În primă fază, un număr de 82 de persoane au fost intoxicate și evacuate. Joi, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, având în vedere evoluția toxicității locuințelor,  s-a decis în final revenirea locatarilor în imobilele din Municipiul Timișoara, str. Vaida Voievod, nr. 1, respectiv str. Miorița nr. 4.

”Pentru imobilul privat de pe str. Miorița, nr. 8, înainte de revenirea locatarilor, se va efectua obligatoriu o igienizare prin grija administratorului, cu un operator economic de profil. În urma verificărilor efectuate joide către echipa din cadrul MApN. împreună cu echipajele CBRN ISU, s-a confirmat încă odată că nu se înregistrează prezența substanțelor toxice în spațiile verificate”, transmite ISU Timiș.

În acest moment, din persoanele internate, 25 sunt copii. Starea lor este general bună, momentan pacienții aflându-se sub supravegherea medicilor.