EXCLUSIV EVZ TV. Victor Ponta: ”Nu am discutat cu nimeni despre o nouă majoritate.” Prim-ministrul nu se gândește la DEMISIE

EXCLUSIV EVZ TV. Victor Ponta: ”Nu am discutat cu nimeni despre o nouă majoritate.” Prim-ministrul nu se gândește la DEMISIE

Ediţia de astăzi i-a avut invitaţi pe Dan Andronic, director general EVZ, Mălin Bot, coordonator evz.ro, Mircea Marian, senior editor EVZ și Laura Ciobanu, jurnalist EVZ. Premierul Victor Ponta a intervenit prin telefon pentru a oferi clarificări cu privire la structura guvernului după retragerea liberalilor.

CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS PENTRU A VEDEA EMISIUNEA LIVE DE LA ORA 11:00 Tema emisiunii a fost ruperea USL şi evoluţiile politice ulterioare.

LIVE TEXT O zi politică agitată, premierul Victor Ponta merge în această dimineață la Cotroceni. Discutăm astăzi despre decizia liberalilor de a pleca de la guvernare.

  • Dan Andronic: Trebuie să avem în vedere conferința de presă a lui Călin Popescu Tăriceanu în care s-ar anunța că își dă demisia, dar cum îl cunosc eu va stinge lumina la PNL. Să nu uităm că Tăriceanu a fost primul liberal care a spus că alianța cu PSD trebuie ruptă. Dacă cineva se hotărăște să facă opoziție în interiorul PNL-ului, Tăriceanu va fi acea persoană. Au fost într-adevăr șase voturi împotriva ieșirii, dar au fost șase voturi importante. Astăzi putem asista la o întorsătură de situație, Crin Antonescu ar putea fi într-o situație ingrată. 
  • Mircea Marian: Crin Antonescu a fost agresiv în declarații cu Călin Popescu Tăriceanu.
  • Dan Andronic: Tăriceanu nu a mai fost prezent public de când a pierdut șefia PNL și de aceea spun că declarațiile de astăzi sunt foarte importante. Excluderea lui Tăriceanu ar fi mai greu decât al lui Chiliman sau Moisescu. Jocul nu este închis, vom vedea ce se întâmplă astăzi. La PNL au existat mereu diferențe în sondaje și vot. Au reușit să-l transforme din nou pe Băsescu în jucător. Strategic, cel mai bine ar fi ca Ponta să-și dea demisia și declanșarea procedurilor de alegeri anticipate. 

Avem o intervenție telefonică cu domnul premier Victor Ponta. Ce ați discutat la Cotroceni?

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Victor Ponta: I-am spus președintelui ca în locul miniștrilor liberali o să numesc ministri interimari membri actuali ai cabinetului și săptamana viitoare să merg în Parlament cu o noua structura a guvernului. Vom adopta în ședința de astăzi Memorandumul cu FMI în condițiile pe care le-am discutat cu președintele țării, care îl va semna. Președintele m-a asigurat că va semna imediat decretele cu interimarii. Îndată ce se publică decretele astăzi, în Monitorul Oficial, vom avea ședința de guvern.

Ați discutat cu UDMR despre o nouă majoritate?

  • Victor Ponta: Nu am discutat cu nimeni despre o nouă majoritate. Vor începe discuțiile, dar până acum nu am vorbit. Am văzut scenarii, miniștri, portofolii, dar sunt doar supoziții de-ale presei, dar nu am avut astfel de discuții. Vom avea în curând discuții pentru o nouă majoritate în Parlament. 

Vă veți da demisia?

  • Victor Ponta: Toți suntem aleși ca USL, dar formăm grupuri parlamentare diferite, dacă Parlamentul nu va oferi sprijin noului guvern, evident ne vom gândi la o nouă formulă.
  • Dan Andronic: Cel mai prost lucru ar fi dacă în presa internațională s-ar titra lângă criza din Ucraina, o criză politică în România, de aici vine atitudinea împăciuitoare a președintelui. Călin Popescu Tăriceanu nu-și va da demisia, s-ar putea să anunțe începutul unei opoziții. Cunoscându-l pe Tăriceanu, vă spun că nu e un om care ar fi face declarații de presă inutile. Crin Antonescu trebuie să devină liderul opoziției de dreapta. PDL-ul e cel mai debusolat în perioada asta. 
  • Mălin Bot: După planul lui Antonescu, vom avea în turul doi un candidat PSD care va intra cu Crin Antonescu și a doua ipoteză ar fi aceea ca Antonescu să devină președinte. El va deveni apărătorul statului de drept și va reprezenta varianta mai puțin nocivă.
  • Dan Andronic: Planul lui nu e deloc senzațional. Crin Antonescu a spus aseară că între PSD și PNL nu a apărut o problemă ideologică, a apărut o problemă de putere în interiorul alianței și nu a avut nicio legătură cu nevoile oamenilor.

Ce credeți că i-a oprit pe liberalii care ar fi vrut să rămână la guvernare să voteze în direcția asta?

  • Dan Andronic: Lipsa unui lider de opoziție în interiorul partidului.

Ce se va întâmpla acum cu proiectele guvernului?

  • Mălin Bot: Poate că ar trebui să facă un guvern mai suplu, ar fi un semnal bun că se gândește la reducerea cheltuielilor.

Va arunca Ponta toată vina pe liberali?

  • Dan Andronic: Ar fi o polemică inutilă. Tot ce trebuie să demonstreze Ponta acum este că e capabil să mențină stabilitatea.

Laura, ți s-a părut că Antonescu a reușit să convingă partidul în legătură cu această decizie?

  • Laura Ciobanu: Nu se va coagula o masă critică în PNL pentru că Antonescu a promis că vor reveni la putere în toamnă. Primul test sunt europarlamentarele.
  • Dan Andronic: Europarlamentarele nu au aceeași avergură ca celelalte alegeri. Lucrurile nu se vor tranșa, iar în teritoriu ar putea rămâne alianțele liberalilor cu PSD. Crin Antonescu este un opozant foarte bun, Ponta va avea probleme cu el. 

Ce lideri PNL au de pierdut din plecarea de la guvernaru, Rușanu, Chișoiu? Trebuie să avem în vedere faptul că plecarea de la guvernare se suprapune pe niște scandalui, ASF, Câmpeanu. 

  • Dan Andronic: Întotdeauna sunt scandaluri la noi, dacă nu se ceartă între ei, este un dosar la DNA.
  • Lura Ciobanu: Eu mă tem cp cel mai bun agent electoral al lui Crin Anmtonescu va deveni Ponta. PSD lăsați singuri în Parlament ar putea să mai lanseze superimunități și alte lucruri de genul acesta, deci Antonescu ar putea ieși personajul pozitiv.

”Evenimentul zilei” este difuzată pe B1 TV în fiecare luni, miercuri, joi și vineri, de la orele 11:00. După emisiune puteţi participa la dezbatere pe evz.ro, în secţiunea de comentarii a articolului. CLICK PE COLAJ PENTRU A VEDEA ARHIVA EMISIUNILOR: CITIȚI ȘI

  • "Evenimentul zilei" TV. Dan Andronic despre criza din USL: Ponta vrea să creeze o diferență între ceea ce își doresc liberalii și ce își dorește Crin Antonescu
  • Evenimentul zilei TV. Oana Popescu: Există o singură cale, Ianukovici va trebui să-și dea demisia
  • "Evenimentul zilei" TV. Marian Preda: Pare o poveste bine gândită pentru o plecare ”onorabilă” de la guvernare
  • "Evenimentul zilei" TV. Georgian Pop: Scandalul în care este implicată Mariana Câmpeanu este într-adevăr o problemă gravă
  • "Evenimentul zilei" TV. George Rîpă: Eu cred că vom asista la o ruptură a PNL
  • „Evenimentul zilei” TV. Mihail Neamțu: ”Gena PCR-istă a PSD-ului este atât de accentuată încât ei doresc mereu o poziție dominantă”
  • EVZ TV. Traian Băsescu: Este posibil să depun plângere penală pentru abuz împotriva premierului. Ponta, un om slab, în plasa lui Voiculescu | VIDEO
  • "Evenimentul zilei" TV: DEPUTAT PNL: Tragedia din APUSENI nu a fost aşa mare. Am văzut altele grave. S-a provocat prea mare isterie
  • "Evenimentul zilei" TV: Mircea Marian: Anunțul privind USD a fost o lovitură sub centură pentru Crin Antonescu
  • EVZ TV: Cota unică de 16%, în pericol. "Impozitarea progresivă este un cancer"
  • EVZ TV. Florin Popescu: "De dimineaţa şi până seara, guvernanţii noştri stau în şedinţe televizate. Este o incompetenţă crasă"
  • „Evenimentul zilei” TV. Florin Popescu: „Afară faci pe buldogul, înăuntru ești bișon. Domnul Blaga atât poate”