Evenimentul Zilei > Actualitate > EVZ TV. Gheorghe Iancu: În cazul lui Mazăre există riscul de a se produce sistemul Al Capone, să fie condamnat pentru ceva minor
EVZ TV. Gheorghe Iancu: În cazul lui Mazăre există riscul de a se produce sistemul Al Capone, să fie condamnat pentru ceva minor

EVZ TV. Gheorghe Iancu: În cazul lui Mazăre există riscul de a se produce sistemul Al Capone, să fie condamnat pentru ceva minor

Ediția de astăzi a emisiunii „Evenimentul zilei” i-a avut ca invitați pe Gheorghe Iancu (PNȚCD) şi jurnalista Liliana Năstase. În studio s-a aflat și Andreea Udrea, jurnalist EVZ.

Principala temă de discuție a fost accelerarea luptei anticorupție îndreptată împotriva baronilor PSD.

LIVE TEXT:

Silviu Sergiu: Cercetările în dosarul lui Radu Mazăre sunt abia la început. La DNA ar putea continua audierile altor persoane în acest dosar. Potrivit unor surse judiciare parlamentarul invocat ar fi chiar fratele edilului Cronstanţei. De ce a fost pus în libertate?

Liliana Năstase: Nu s-a discutat ieri vinovăţia sau nevinovăţia lui Radu Mazăre, s-a discutat dacă va fi judecat sau nu în libertate.

Eliberarea s-a făcut, cred eu, că infracţiunea a avut loc în 2011, iar Radu Mazăre şi presupusul său complice nu mai pot infuenţa ancheta. Probabil în 2-3 luni se va da un verdict.

Gheorghe Iancu: Cei care au introdus sintagma arestarea preventivă, este tautologie, arestarea e preventivă oricum.

Ceea ce mă deranjează pe mine este că se produce sistemul Al Capone, care a fost condamnat pentru o infracţiune minoră, nu pentru ceea ce de fapt a făcut. După părerea mea, Mazăre ar trebui să fie în vizor pentru modul în care a atribuit plajele, nu doar pentru cei 175 de mii de euro.

El nu poate să ceară ceea ce a cerut, poate eventual să ceară procurorul şef. Ei merg pe ideea că vin la putere şi cer să fie de protejaţi în faţa DNA.

Andreea Udrea: Există alt dosar pe numele său care vizează acest lucru.

Silviu Sergiu: Începe revolta baronilor?

Andreea Udrea: A început deja. Ei au fost deranjaţi şi când au primit în plic propunerile de miniştri.

Liliana Năstase: Dacă Radu Mazăre se simte abuzat poate plângere la CSM. Consiliul Superior al Magistraturii are pârghii de a controla abuzurile, dar nu are pârghii de a sancţiona astfel de declaraţii.

Silviu Sergiu: Mesajul lui Radu Mazăre este să facem ordine în justiţie.

Andreea Udrea: Ceea ce spune Mazăre şi alţii ca el este doar vârful aisbergului. Ei sunt obişnuiţi să facă altceva, să dea un telefon, să ia măsuri. Să fie mult mai eficienţi.

Gheorghe Iancu: Frica apare când nu o să mai fie Băsescu. Eu mă îngrozesc când mă gândesc ce se va întâmpla după alegeri. Ei acumulează şi crează un moment pentru a se face "dreptate" şi "libertate" când nu o să mai fie Băsescu. În realitate baronii locani vor să scape de justiţie.

Mai este sigura caracatiţa asta cu aceste conturi offshore, că văd că tot nmai mulţi au probleme cu aceste conturi?

Înainte era destul de greu, pentru trebuiau făcute nişte comisii rogatorii cu alte ţări. În ultimii 2-3 ani această colaborare cu Cipru funcţionează destul de bine.

Gheorghe Iancu: Cred că mentalul românesc s-a declanşat din 1989. Până atunci conştientul românului s-a delanşat.

Silviu Sergiu: Nu toţi românii iau mită.

Gheorghe Iancu: Eu n-am spus că tot românul i-a mită sau înşală. De la Cuza, chiar de la facerea statelor prin 1914 se întâmplă acelaşi lucru: tot înşălăciuni, tot hoţii.

Radu Mazăre a ieşit în papuci, în faţa vilei sale din Constanţa ca să facă declaraţii în faţa presei, dar a refuzat să mai dea detalii despre "ceea ce s-a întâmplat", pentru că nu doreşte să se considere acest lucru ca fiind o presiune la adresa justiţiei. Deşi nu a precizat dacă va merge sau nu la primărie, edilul Constaţei a spus că va merge în cursul zilei la poliţie ca să dea declaraţii.

"Nu vreau să dau declaratii despre ceea ce s-a întamplat, pentru că nu vreau să fie interpretate ca fiind presiuni la adresa justiţiei. Nu o să merg nici în cartier (nr. Henri Coandă), din acelaşi motiv. Nu vreau să se considere presiune, ca apoi procuroarea să scrie în referat, la fel ca în cazul lui Nicuşor Constantinescu, că     -'trebuie să fie arestat pentru că a cerut desfinţarea DNA şi ANI", a declarat Mazăre.

Despre cei care l-au susţinut ieri la mitingul din faţa primăriei Constanţa, Radu Mazăre a spus că au făcut un gest senzaţional.

"E senzaţional gestul oamenilor care au venit la primărie. Pentru că a fost făcut de nişte oameni care nu au o cultură foarte mare. Au scris cu mâna lor, au venit în cărucioare. O să merg să le mulţumesc după ce se pronunţă recursul", a mai spus primarul Constanţei.

Silviu Sergiu: Radu Mazărea a devenit mai precaut în declaraţii la adresa procurorilor.

Liliana Năstase: Nu dumnealui a decis să nu mai vorbească, ci procurorii, Instanţa a decis acest lucru. E un om expansiv, sigur i s-au stabilit nişte limite.

E foarte posibil ca să fi fost sfătuit de avocatul lui, chiar dacă nu are aceste interdicţii. Am văzut că unul din apărători este domnul Cazacu, iar una din tacticile sale este de a-şi sfătui clienţii să nu facă declaraţii despre anchetă.

Gheorghe Iancu: Domnul Cazacu a fost şi procuror, iar el ştie bine cum funcţionează sistemul.

Click AICI pentru a putea vedea emisiunea în direct și apoi înregistrarea, după ora 12.00.

Puteți adresa întrebări direct pe evz.ro, în secțiunea comentarii a articolului care va prezenta discuțiile din emisiune, pe adresa de mail online@evz.ro și la telefonul 021.202.2000.