Evenimentul Zilei > Social > Eveniment crucial pentru Biserica Catolică din România
Eveniment crucial pentru Biserica Catolică din România

Eveniment crucial pentru Biserica Catolică din România

Un eveniment deosebit va avea loc, sâmbătă, în cadrul Bisericii Catolice, când ÎPS Aurel Percă va primi pallium-ul, însemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din România.

ÎPS Aurel Percă este  Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti și va primi acest însemn de la Papa Francisc, prin intermediul Nunţiului Apostolic Miguel Maury Buendia.

Potrivit unui comunicat al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, ceremonia va avea loc în cadrul Sfintei Liturghii solemne celebrate la ora 10,30 în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, în prezenţa episcopilor diecezelor sufragane (subordonate) – Iaşi, Oradea Mare, Satu Mare şi Timişoara -, a altor episcopi şi preoţi invitaţi, a credincioşilor, a reprezentanţilor autorităţilor civile şi ai altor Biserici şi culte religioase din România.

Pallium-ul a fost binecuvântat de Papa Francisc pe 29 iunie, conform tradiţiei, în solemnitatea Sfinţilor Petru şi Paul, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Bazilica Sf. Petru din Vatican, şi aminteşte – aşa cum a explicat Suveranul Pontif la omilia din acea zi – „unitatea dintre oi şi Păstor care, asemenea lui Isus, pune oiţa pe umerii săi pentru a nu se mai despărţi niciodată de ea”.

Simbol al legăturii speciale cu Papa, pallium-ul exprimă autoritatea pe care Arhiepiscopul Mitropolit, în comuniune cu Biserica Romei, o dobândeşte de drept în jurisdicţia sa. Arhiepiscopul Mitropolit este autorizat să îl poarte numai pe teritoriul propriei Arhidieceze şi pe teritoriul diecezelor din provincia sa ecleziastică, însemnul pallium-ului regăsindu-se, de asemenea, şi în stema arhiepiscopilor mitropoliţi.

Conform noilor reglementări în ce priveşte conferirea pallium-ului, stabilite în 2015, Papa nu le mai impune pallium-ul noilor arhiepiscopi mitropoliţi, ci îl încredinţează acestora la sfârşitul Liturghiei din sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Paul. Ca şi alţi arhiepiscopi mitropoliţi, din cauza restricţiilor de călătorie pe timp de pandemie, IPS Aurel Percă nu a putut fi prezent la Roma pentru a primi pallium-ul din mâinile Papei Francisc, acest ceremonial fiind delegat Nunţiului Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia.

Actualmente, pallium-ul are forma unei fâşii de stofă, lată de cca 5 cm, ţesută din lână de culoare albă în formă de colan, aşa încât să poată fi purtat pe umeri, deasupra ornatului (planetei); capetele sunt de culoare neagră, ca şi cele şase cruci brodate cu fir de mătase.

IPS Aurel Percă a fost numit de Papa Francisc Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti pe 21 noiembrie 2019 şi a fost înscăunat în Catedrala Sf. Iosif din Capitală pe 11 ianuarie 2020, potrivit agerpres.ro