Evenimentul Zilei > Economie > Evaluarea ratingului statelor lumii, o afacere în trei
Evaluarea ratingului statelor lumii, o afacere în trei

Evaluarea ratingului statelor lumii, o afacere în trei

Cele mai mari trei agenţii de evaluare, Standard & Poor's, Moody's şi Fitch, continuă să domine autoritar piaţa de rating din SUA.

Informaţia apare într-un raport anual publicat de Autoritatea de Control a Pieţelor Financiare din SUA (Securities and Exchange Commission – SEC), informează Bloomberg, preluat de Agerpres

Potrivit SEC, din veniturile de 5,9 miliarde de dolari generate în 2014 de cele 10 firme de rating recunoscute de guvernul american, aproximativ 94,3% au fost realizate de cei trei giganţi, adică un procentaj uşor mai mare decât în anul 2011, când Congresul SUA a a adoptat o serie de politici destinate să deschidă piaţa ratingurilor şi competitorilor mai mici. 

Concluziile raportului SEC sunt similare cu cele ale Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), care, recent, a informat că din cele peste 20 de firme de rating înregistrate în Europa, S&P, Moody's şi Fitch au generat 92% din veniturile pieţei de rating. Legislaţia europeană cere emitenţilor să angajeze o firmă de rating diferită după mai mulţi ani, spre deosebire de modelul SUA, unde emitentul poate alege singur firma care să îi acorde un rating.