Eurovisionul, la tribunal

Eurovisionul, la tribunal

Marius Moga contesta decizia TVR, Ro-Mania vrea proces.

Marius Moga si Radu Fornea, compozitorii pieselor "Dracula, My Love" si "Well-o-wee", eliminate din finala selectiei nationale pentru Eurovision, au depus ieri contestatii la TVR, prin care cer organizatorilor sa revina asupra deciziei de a-i descalifica.

Trupa Ro-Mania, impreuna cu compozitorii piesei "Well-o-wee", si repre-zentantii casei de discuri care ii reprezinta vor sa actioneze in judecata Televiziunea Romana, daca nu va lua in calcul contestatia pe care au depus-o ieri. Marius Moga a anuntat ca nu-i va da in judecata pe organizatorii concursului.

"Experti fara pregatire juridica" Contestatarii doresc infiintarea unei noi comisii, care sa includa si juristi, si care sa ia o noua decizie, pe baza regulamentului EBU (European Broadcasting Union, organizatorul Eurovision) si a Legii drepturilor de autor.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Comisia care a analizat piesele a fost formata in graba. Sunt convins ca acei oameni au actionat cu buna-credinta, insa nu au pregatire juridica", a declarat Dan Popi, managerul casei de discuri Cat Music, care ii reprezinta pe Simplu, Andra si Ro-Mania.

Atat Moga, cat si Radu Fornea sustin ca, potrivit Legii drepturilor de autor, aceste melodii reprezinta o opera muzicala noua, care nu a fost difuzata inainte de 1 octombrie 2006 (asa cum prevede regulamentul concursului), desi fragmente din aceste piese au fost difuzate sau fixate pe un suport audio si video anterior datei respective.

Chichite de regulament Desi obosit si plictisit de aceste scandaluri, dupa cum a declarat zilele acestea, Marius Moga a fost prezent ieri la conferinta de presa pentru a anunta ca a depus o contestatie la TVR.

"Legea drepturilor de autor prevede clar ca o opera muzicala care contine parti din alte opere muzicale mai vechi, la care se adauga o componenta noua, de creatie, este considerata o piesa noua. Iar regulamentul EBU prevede ca piesa in sine nu trebuie sa fi fost difuzata anterior unei date. Regulamentul nu se refera la fragmente", a declarat compozitorul, care s-a aratat nemultumit in legatura cu unul dintre membrii comisiei care a analizat aceste melodii.

"Cum poti sa-l numesti in comisie pe Andrei Kerestely, un compozitor putin frustrat, care a participat la preselectie si nu a fost ales?", a spus Moga. Radu Fornea, unul dintre compozitorii piesei "Well-o-wee", a declarat ca, in cazul in care contestatia nu va fi luata in seama, va da in judecata Televiziunea Romana.

Controverse

Istoria piesei "Dracula, My Love" este incalcita si a iscat deja numeroase controverse. Marius Moga declara ca a compus melodia cu putin timp inainte de termenul-limita pentru inscrierea la concurs, in timp ce refrenul aceleiasi piese apare intr-un show al Premiilor MTV Romania din 2005.

Dupa ce initial a fost suspectata ca fiind plagiat, piesa interpretata de Simplu si Andra a fost ulterior acuzata ca fiind in neconcordanta cu regulamentul care prevede ca nicio piesa nu poate fi difuzata, partial sau total, atat versuri, cat si muzica, inainte de 1 octombrie 2006. Conform unei inregistrari aparute initial pe site-ul youtube.com, refrenul melodiei "Dracula, My Love" ar fi fost interpretat in cadrul unui colaj de piese compuse de Marius Moga (un asa-numit "medley"). 

Pentru a verifica aceste acuze, dar si pentru a lamuri soarta altor patru piese suspectate de incalcarea aceluiasi regulament sau de plagiat, organizatorii de la TVR au alcatuit, luni, o comisie speciala, formata din compozitori si oameni de radio.

Comisie de necontestat Cei cinci componenti ai comisiei (Zoltan Toth de la Sistem, compozitorii Andrei Kerestely si Virgil Popescu, muzicologul Dan Dediu si realizatorul radio Titus Andrei) au decis scoaterea din concurs a pieselor "Dracula, My Love" si "Well-o-wee", intrucat bucati muzicale din acestea au fost difuzate anterior datei de 1 octombrie 2006. Conform lui Dan Manoliu de la TVR, aceasta comisie a fost alcatuita pe mai multe criterii, in asa fel incat "nu poate fi contestata".

Avocati si contestatii Ce a urmat a descris presa cu lux de amanunte. Initial, Moga a precizat ca-si va retrage si cealalta piesa ramasa in concurs, insa pana ieri dupa-amiaza nu a facut niciun gest in acest sens. Nu a vrut sa comenteze si parea resemnat, insa in cursul zilei de ieri a trimis, prin intermediul casei de avocatura Dinulescu si Maxim, un comunicat de presa in care precizeaza ca difuzarea piesei de catre MTV Romania s-a produs fara acordul sau scris.

La randul lor, si compozitorii piesei "Well-o-wee" (reprezentati de Radu Fornea) au luat pozitie fata de decizia comisiei si, dupa cum au declarat pentru "Evenimentul zilei", vor depune contestatie la Televiziunea Romana.

RECURS

Petitii si comisii Toti cei implicati in acest demers sustin ca nu exista "dovezi pertinente" (asa cum se specifica in regulament) pentru care comisia a luat decizia de a elimina piesele din concurs, deoarece cei cinci membri (Dan Dediu, Virgil Popescu, Andrei Kerestely, Zoltan Toth si Titus Andrei) nu au pregatire juridica.

In acest sens, Marius Moga a trimis si o adresa la EBU, organizatorul Eurovision. Dupa descalificarea piesei "Dracula, My Love" a fost initiata o petitie on-line, pentru mentinerea melodiei in concurs, semnata, pana ieri, de peste 6.000 de persoane.

RAZBOIUL STELELOR

Marius Moga

"Piesa s-a difuzat fara acordul meu" Prin intermediul unei case de avocatura, Marius Moga a transmis un document care a fost distribuit membrilor comisiei TVR in ziua jurizarii. Printre altele, in cele cinci pagini se precizeaza ca "la data difuzarii piesei "Madley", postul de televiziune MTV nu semnase nicio intelegere privind drepturile de difuzare ale acesteia cu titularul acestor drepturi (Marius Moga - n.r.) (...), astfel ca se poate considera ca difuzarea piesei s-a facut fara acordul sau.

Dan Manoliu "Abia astept sa ne dea in judecata" Dan Manoliu de la TVR a raspuns din partea organizatorilor la scrisoarea lui Moga: "MTV a prezentat un spectacol in direct. Marius Moga nu avea cum sa nu stie ca piesa lui va fi difuzata, doar s-a pregatit cu toata scenografia  respectiva.

Este un spectacol care a fost facut public, iar el a stiut asta. Chiar si la un festival al berii daca s-ar fi dus si cineva ar fi filmat, tot reprezentatie publica s-ar fi numit. Abia astept sa ne dea in judecata".

Horia Moculescu "Exista multi compozitori imorali" Compozitorul Horia Moculescu priveste cu ochi critic noua generatie de participanti la Eurovision. El s-a referit si la una dintre piesele lui Costi Ionita, care a fost inscrisa in concurs la Eurovision, desi fusese cantata in emisiunea sa de pe TVR.

"Exista multi compozitori imorali (...). Definitia de plagiat este foarte ambigua si greu de dovedit. De cele mai multe ori tine de moralitatea autorului."

Jens-Rednex

"Speram ca TVR va reveni asupra deciziei" "Suntem dezamagiti de ceea ce s-a intamplat, mai ales ca am muncit foarte mult pentru acest proiect. Chiar ne doream sa reprezentam Romania. Speram ca Televiziunea Romana va reveni asupra deciziei si va reintroduce piesa "Well-o-wee" in concurs", a declarat pentru "Evenimentul zilei" Jens Sylsjö, de la Rednex. "Chiar daca va fi foarte dificil la repetitii, pentru ca programul nostru a fost dat peste cap, vom face show in cazul in care revenim in concurs", a adaugat el.