Evenimentul Zilei > International > Europa este în pericol. Un nou val de atacuri teroriste. Serviciile secrete sunt în alertă maximă
Europa este în pericol. Un nou val de atacuri teroriste. Serviciile secrete sunt în alertă maximă

Europa este în pericol. Un nou val de atacuri teroriste. Serviciile secrete sunt în alertă maximă

Serviciile secrete britanice, MI5 investighează noi planuri ale organizaţiei teroriste ISIS despre atacuri ce urmează să fie făcute în Marea Britanie şi Europa. Metodele folosite sunt celulele „crocodil” compuse din agenţi inactivi, care au petrecut puțin timp în Siria și nu sunt în bazele de date.

Porivit MI5, o astfel de celulă „crocodil” a fost condusă de Abdul Lathief Jameel Mohamed, de 36 de ani, organizaţie ce avea sediul în Siria.

Despre acesta, agențiile de informații occidentale cred că a fost conducătorul atentatului din Ziua de Paște din Sri Lanka, potrivit libertatea.ro
 

Surse din MI5 au explicat că există temeri serioase că gruparea teroristă se bazează acum, după ce și-au pierdut teritoriile din Siria și Irak, pe celulele regionale pentru a-și desfășura activitatea.

Serviciile secrete britanice au descoperit că cel care a plănuit atacurile cu bombă din Sri Lanka a fost radicalizat de ”John Jihadistul”. În prezent, se verifică activitatea acestuia în perioada petrecută în Marea Britanie și să vadă dacă această perioadă a însemnat ceva în radicalizarea sa.

După ce a realizat studiile superioare în Marea Britanie și Australia, unde se crede că a format legături cu extremiștii locali, Mohamed a călătorit în Siria pentru a se alătura grupării Stat Islamic în 2014. 
 

Odată ajuns în Siria, a devenit membru al unei celule occidentale a Isis numită „Legiunea”, care îi includea printre membrii săi și pe Mohamed Emwazi, cunoscut și ca John Jihadistul.

Reamintim că mai multe explozii au avut loc, pe 21 aprilie, la biserici și hoteluri din Sri Lanka, în ziua în care creștinii catolici din această țară sărbătoreau Paștele. Autorităţile din Sri Lanka au anunţat că în aceste atentate au fost 253 de morţi şi aproximativ 400 de răniţi.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: