Evenimentul Zilei > International > EURONEWS: Emilia-Romagna şi greşelile lui Salvini
EURONEWS: Emilia-Romagna şi greşelile lui Salvini

EURONEWS: Emilia-Romagna şi greşelile lui Salvini

Înfrângerea candidatei Ligii Nordului, Lucia Borgonzoni, la alegerile regionale înseamnă o înfrângere a suveranității? Ne răspunde politologul Piero Ignazi. profesor la Universitatea din Bologna.

Piero Ignazi, politolog: Nu, acesta este un rezultat important pentru că a fost conceput ca o provocare națională în care s-a investit timp, energie și orice alt tip de resurse ale conducerii naționale a Ligii. Este cu siguranță o înfrângere foarte grea pentru Liga Nordului și mai ales pentru liderul său, dar acest lucru nu înseamnă că temele, sau retorica Ligii și cea a lui Matteo Salvini au încetat să mai aibă impact asupra oamenilor. Bătălia politico-culturală este în continuă desfăşurare.

Euronews: Fratelli d’Italia a obținut un rezultat excelent în termeni numerici. Ce înseamnă asta pentru coaliția de centru-dreapta?

Piero Ignazi, politolog: Există, evident, în perspectivă, o competiție internă reprezentată de Giorgia Meloni care are un profil ușor diferit de cel al lui Salvini. Aș spune ceva mai instituțional, chiar dacă este mult mai legat de tradiția unui anumit tip de partid de dreapta, de tip post-fascist. Vizează alte tipuri de electorat decât cele ale Ligii Nordului și poate constitui o contrabalansare, cel puțin în interiorul dreptei.

Domnule profesor Ignazi, cum interpretaţi dvs performanța proastă a Mișcării 5 Stele din Emilia-Romagna?

Piero Ignazi, politolog: Liga este un partid foarte structurat, care guvernează deja în anumite regiuni. Nu este deloc comparabil cu Mișcarea 5 Stele, care a fost, putem să o spunem acum, o aprindere a scânteii antipolitice şi care, în momentul în care a fost chemată să-şi demonstreze abilitățile, a eșuat.

Articol de Alberto De Filippis