De asemenea, conform b1.ro, acesta a subliniat cum este tratată problema Republicii Moldova în prezent şi cum era tratată în vremea mandatului său.

„Cele două instituții au atribuțiuni similare, fie că vorbim de Consiliul de securitate al Rusiei, fie că vorbim de CSAT-ul nostru. Ambele au în atribuțiuni problematica de securitate a fiecăreia dintre cele două țări. Este un semnal – diferența de tratament între România și Federația Rusă. România nu a dat un semnal public că ar fi o chestiune de securitate, ci o tratează ca pe o chestiune economică.

În timpul mandatelor mele, Republica Moldova a fost tratată ca o problemă de securitate. Nu știu cum tratează președintele Iohannis problema Republicii Moldova. Eu am tratat-o extrem de complex, ca fiind și o problemă isorică și una de securitate națională. Și, dacă vreți, ca pe o problemă a României cu privire la o înțelegere între doi criminali, Stalin și Hitler. Înțelegere care a fost consfințită de miniștrii lor de Externe, Molotov și Ribbentrop, prin ruperea acestui teritoriu din teritoriul României și anexarea la URSS. Noi trăim sub imperiul deciziei acestor doi domni care au lăsat dâre adânci în istoria țării noastre și numai a țării noastre”, a spus Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni a vorbit şi despre memorandumul de colaborare între Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse şi CSAT, semnat în iunie 2013 de Generalul Nikolai Patruşev şi Iulian Fota: „Acest memorandum, semnat în iunie 2013, la nivelul Consiliului de securitate al Federației Ruse și CSAT-ul României, este extrem de important, de cooperare pe elemente de securitate. Eu vă aduc aminte că am făcut o conferință de presă după ce generalul Patrușev și Iulian Fota au semnat acest document de cooperare. Eu l-am considerat la vremea respectivă extrem de important pentru că indiferent care ar fi crezurile ideologice la Moscova și Bucureşti, acest document exprimă un semn de respect între cele două țări. Indiferent care e relația politică, când vine vorba de securitate, Federația Rusă și România au elemente de colaborare.”