Conform Reuters, citată de Agerpres, este prevăzut un pachet de împrumuturi şi subvenţii în valoare de mai multe sute de miliarde de euro.

Sursele televiziunii germane N-TV au aflat că şefii Comisiei Europeane ar dori să mobilizeze o sumă totală de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde de euro sub formă de ajutoare nerambursabile şi 250 de miliarde de euro sub formă de credite.

Prezentarea acestui plan va fi făcută de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Proiectul a scos în evidenţă liniile de fractură care există între statele membre cu privire la instrumentele care ar trebui utilizate pentru a veni în ajutorul ţărilor şi sectoarelor cele mai afectate de criză.

Amintim că încă de la data de 18 mai, Franţa şi Germania au propus un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro, constituit prin emiterea de datorie comună prin împrumuturi atrase de pe pieţele financiare de către Comisia Europeană „în numele UE”.

Banii ar urma să fie alocaţi sub formă de finanţări de programe de la bugetul UE şi de ajutoare pentru sectoarele de activitate şi statele membre cele mai afectate de criza coronavirusului.

Totuşi, Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia, state recunoscuze pentru că pledează în favoarea politicilor bugetare riguroase şi se împotrivesc emiterii de datorie comună, sunt reticente la ideea unor simple transferuri de fonduri spre statele membre.

În acest context, ţările menţionate preferă o cale de mijloc, adică opţiunea împrumuturilor rambursabile către statele care sunt cel mai afectate.

În ultimele zile, Comisia Europeană a dat asigurări că planul său de relansare va respecta un echilibru strict între subvenţii şi împrumuturi, dar cu toate acestea nu au fost oferite detalii suplimentare, ceea ce a generat mari semne de întrebare în rândul conestatarilor planului amintit mai sus.

„Acest instrument de relansare va fi însă andosat proiectului de buget 2021-2027 al Uniunii Europene, cunoscut sub denumirea de cadrul financiar multianual, în valoare de aproximativ 1.000 de miliarde de euro, care va fi prezentat şi el miercuri de Executivul comunitar. Ulterior, proiectul Comisiei va figura pe ordinea de zi a următorului summit european, din 18-19 iunie”, arată sursa citată.