În întreaga lume, începând cu China – originea suspectată a focarului Covid-19 – guvernele sporesc supravegherea cetățenilor folosind smartphone-urile lor. Tendința apare brusc: în China, cetățenii cer acum permisiunea unei aplicații de smartphone pentru a călători în țară și pe plan internațional. Cererea este AliPay, filiala financiară controlată de Jack Ma, co-fondatorul Alibaba Group Holding Ltd., și WeChat Tencent Holdings Ltd. Cetățenii necesită acum un cod de sănătate pentru a călători, notează Yahoo News.

China nu este singura țară care se orientează către smartphone-uri pentru a-și monitoriza cetățenii. Israelul și Polonia și-au pus în aplicare propriul spionaj pentru a monitoriza pe cei suspectați sau confirmați că sunt infectați cu virusul COVID-19, a informat Daily Mail.

Singapore a cerut cetățenilor să descarce o aplicație care folosește Bluetooth pentru a urmări dacă au fost aproape de cineva diagnosticat cu noul virus. Şi Taiwan a introdus „garduri electronice” care avertizează poliția în cazul în care pacienții suspectați își părăsesc casele.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE