Înfrângere fără precedent în ultimul deceniu pentru sârbul Novak Djokovici. În sferturile de finală ale turneului de la Viena, liderul ierarhiei mondiale a cedat fără drept de apel în fața italianului Lorenzo Sonego (25 de ani, locul 42 ATP), în două seturi, scor 2-6, 1-6.

Sonego a ajuns pe tabloul principal al competiţiei din capitala Austriei din postura de „lucky loser”, pentru că i-a luat locul argentinianului Diego Schwartzman. El s-a impus în 68 minute de joc, iar Djokovici a înregistrat cel de-al 3-lea eșec de la reluarea sezonului. Ultima înfrângere a sârbului în faţa unui jucător clasat atât de jos data din primăvara lui 2018, când s-a înclinat în sferturile de finală de la Roland Garros în faţa unui alt italian, Marco Cecchinato, aflat la momentul respectiv pe locul 72 ATP.

„M-a măturat pe teren”

„Pur şi simplu m-a măturat de pe teren. A fost mai bun în toate domeniile jocului şi a meritat cu siguranţă acest rezultat”, a spus Novak Djokovici la final.

În urma acestei eliminări, Novak Djokovic (33 ani) a ratat o ocazie de a-şi asigura poziţia de lider al clasamentului mondial la sfârşitul sezonului, în cazul în care ar fi reușit să pună mâna pe trofeul turneului de la Viena. Dacă va încheia anul pentru a şasea oară pe prima poziţie a ierarhiei ATP, Djokovic va egala recordul americanului Pete Sampras.

Eșec categoric și cu Rafa Nadal

O înfrângere usturătoare a suferit Djokovici și în finala turneului de la Roland Garros, acolo unde pierdut în fața lui Rafa Nadal, scor 0-6, 2-6, 5-7.

Lorenzo Sonego îl va avea ca adversar în semifinale pe britanicul Daniel Evans (33 ATP), care a dispus la rândul său, cu 7-6 (7/3), 4-6, 6-3, de bulgarul Grigor Dimitrov. O altă înfrângere surprinzătoare în sferturile de finală la Viena a suferit rusul Daniil Medvedev, numărul 6 mondial, cel care s-a înclinat în două seturi, 6-4, 7-6 (7/5), în faţa sud-africanului Kevin Anderson, fost membru al Top 10, dar aflat acum pe locul 111 ATP.

În penultimul act, Anderson va înfrunta un alt reprezentant al Rusiei, Andrei Rublev (8 ATP), care a reuşit să-l elimine pe favoritul gazdelor, austriacul Dominic Thiem, numărul 3 mondial, de care a trecut cu 7-6 (7/5), 6-2.