UPDATE – Un vulcan de pe insula italiană Stromboli a erupt miercuri, eliberând o magmă caldă printr-o explozie puternică, omorând o persoană și învăluind destinația turistică populară în cenușă, au spus martori și oficialii locali. Un turist, a fost ucis de căderile de pietre în timpul unei plimbări.

O a doua persoană a fost rănită. Erupția neașteptată a declanșat incendii pe partea vestică a insulei mediteraneene mici, care se află la nord de Sicilia, de pe vârful Italiei. Au fost chemați echipaje de incendiu din locațiile din apropiere și un avion Canadair era deja în acțiune.

„Am văzut explozia din hotel. A fost un zgomot puternic ", a spus Michela Favorito, care lucrează într-un hotel lângă Fico Grande, în partea de est a insulei. "Ne-am conectat urechile și după aceea a trecut peste noi un nor de cenușă. Întregul cer este plin de cenușă, un nor destul de mare ", a declarat ea pentru Reuters.

Fiona Carter, un turist britanic de pe insula Panarea, aflat la aproximativ 27 km (17 mile) de la Stromboli, a auzit explozia. „Ne-am întors pentru a vedea un nor de ciuperci venind de la Stromboli. Toată lumea era în stare de șoc. Apoi, lava roșie fierbinte a început să curgă pe munte spre micul sat Ginostra ", a declarat ea pentru Reuters.

„Norul a devenit mai mare, alb și gri. Acesta a învelit Ginostra și acum norul a acoperit Stromboli în întregime. Mai multe bărci au pornit pentru Stromboli ", a adăugat ea. Stefano Branca, expert la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), a declarat că a avut loc o „erupție paroxistică" pe insulă, când magma de înaltă presiune explodează dintr-un rezervor subteran de mică adâncime.


Știrea inițială: Presa italiană a relatat că numeroşi turişti care se aflau pe mica insulă s-au aruncat în mare, speriaţi de explozia neaşteptată.

Stromboli, locul în care s-a turnat în 1950 un film cu Ingrid Bergman, face parte din grupul Insulelor Eoliene şi a devenit în ultimele decenii o zonă preferată de vedete şi persoane bogate care doresc să îşi construiască o casă de vacanţă într-un loc exotic, scrie Agerpres.

 

Vulcanul Stromboli erupe, aproape continuu, de peste două milenii, ceea ce a făcut să fie supranumit, încă de pe vremea romanilor “Farul Mediteranei”. Erupţiile constă, de obicei, în explozii moderate, care durează doar câteva secunde, aruncând cenuşa, fragmente de lavă incandescenta şi bolvani incadescenţi la câteva sute de metri in aer, denumirea de “erupţii de tip strombolian” venind tocmai de la acest vulcan. Activitatea lui este aproape exclusiv explozivă, dar are şi erupţii efuzive – caracterizate prin curgeri de lava – ultima fiind cea din 2002. Stromboli este tot un stratovulcan compus din rânduri alternative de cenuşă întărită, lavă si roci vulcanice, iar insula cu același nume se extinde pe măsură ce vulcanul continuă să arunce lava.