Evenimentul Zilei > International > Eroul din „Hotel Rwanda” dă în judecată compania aeriană care l-a răpit
Eroul din „Hotel Rwanda” dă în judecată compania aeriană care l-a răpit

Eroul din „Hotel Rwanda” dă în judecată compania aeriană care l-a răpit

Cunoscutul activist anti-genocid, a cărui poveste a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, a dat în judecată o companie aeriană elenă pentru complicitate la răpirea sa, în Dubai, și aducerea cu forța în țara africană.

Paul Rusesabagina, eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda, a reintrat în atenția presei în acest an, după ce presa a scris că a fost adus în țara africană, unde va fi judecat pentru numeroase acuzații, printre care și terorism, informează IntelNews.

Avocații lui Rusesabagina au intentat un proces în statul american Texas, susținând că GainJet, compania aeriană charter al cărei avion ar fi fost folosit pentru a-l transporta de la Dubai la Kigali, a fost complice la răpirea sa. Potrivit BBC, compania aeriană, înregistrată în Grecia, ar fi acceptat să participe la răpirea lui din cauza relației strânse cu înalții oficiali ai guvernului ruandez. Avocații urmează să inițieze un proces similar împotriva GainJet și în Belgia.

În timpul Genocidului din Rwanda, din 1994, Paul Rusesabagina era managerul hotelului Des Mille Collines din capitala ruandeză Kigali. Un hotel care găzduia în special occidentali, iar terenurile sale erau vânate de bandele armatele etnicilor Hutu, care au masacrat aproape un milion de etnici Tutsi. Rusesabagina și-a folosit poziția pentru a adăposti peste o mie de civili care fugeau din calea măcelului.

După sfârșitul genocidului, Rusesabagina, care a supraviețuit unei tentative de asasinat, s-a autoexilat în Belgia, primind cetățenia. Ulterior, a obținut rezidența permanentă în SUA, de unde a continuat să lanseze acuzații la adresa președintelui Kagame.

În această vară, Rusesabagina s-a îmbarcat într-un avion închiriat în Dubai, cu destinația Burundi, pentru a participa la o conferință găzduită de un grup creștin. Rusesabagina spune însă că invitația a fost o capcană menită să-l atragă în Rwanda. Ar fi fost răpit și transportat la Kigali, unde a fost arestat pe 31 august, pe baza unui mandat internațional emis de guvernul ruandez.

Eroul care a inspirat celebrul film din 2004 e acum acuzat de terorism, crimă, răpire, incendiere și de finanțare a unor organizații teroriste. Procesul este programat să aibă loc pe 26 ianuarie 2021.