În 1981, Mişcarea Socialistă Panelenică Pasok a câştigat alegerile, an în care Grecia a aderat la UE. Industria privată era foarte dezvoltată – cu fabrici de autobuze Mercedes, automobile Nissan, industrie textilă, industrie de cauciucuri Pirelli, iar turismul era în creştere.

Prețul bunăstării

Pasok a distrus, însă, prin legi populiste, sectorul privat şi a trecut mare parte a angajaţilor în sectorul public. „Sub presiunea sindicatelor, guvernul a crescut constant salariile și pensiile, cu rezultate catastrofale pentru economie. Poporul trăia foarte bine pentru că statul se împrumuta continuu”, explică Panagiotis Filis. El povestește că, după 8 ani, a venit la putere guvernul de dreapta, care a majorat vârsta de pensioare, a redus implicarea statului în economie, etc., dar a rezistat doar trei ani la putere. Pasok a condus țara 19 ani, cu o pauză de trei ani.

Fermierii greci primeau multe fonduri europene și cele mai multe mașini de lux erau ale agricultorilor, care raportau de trei ori mai mulți măslini sau animale decât aveau în realitate. S-au organizat Jocuri Olimpice, cu costuri enorme, și s-a cumpărat echipament militar în exces. În 2004, erau 30% lucrători privaţi şi 70% pensionari sau funcţionari publici. Datoria publică era 118% din PIB. „Dacă nu putem respecta reglementările UE, o să ajungem la drahmă, cu tot ce înseamnă asta. Să nu uităm că mulți membri ai Pasok sunt în partidul lui Tsipras”, a conchis el.