Evenimentul Zilei > EVZ Special > Eroii români de la Tiraspol recompensați de Parlamentul României. Alexandru Leșco, în exclusivitate pentru EVZ: „Mulțumim, popor român!”
Eroii români de la Tiraspol recompensați de Parlamentul României. Alexandru Leșco, în exclusivitate pentru EVZ: „Mulțumim, popor român!”

Eroii români de la Tiraspol recompensați de Parlamentul României. Alexandru Leșco, în exclusivitate pentru EVZ: „Mulțumim, popor român!”

După mai bine de 10 ani de străduințe pentru recompensarea eroilor de la Tiraspol din fostul Grup Ilașcu pe măsură suferinței lor, Eugen Tomac, președintele PMP, a reușit.

Interzis în Rusia, basarabeanul originar din satul Mareșalului Averescu, acum ocupat de Ucraina, s-a luptat timp de 10 ani pentru că Alexandru Leșco, Tudor Popa, Andrei Ivanțoc și Ilie Ilașcu, toți cetățeni români cu închisoare de la 12 la 15 ani (cu excepția lui Ilașcu) și cu toții membri ai Asociației Foștilor Deținuți  Politic din România, să primească o banală pensie de foști prizonieri români.

Luptători pentru idealul unirii și apărarea identității românești în urmă războiului declanșat de Rusia asupra Moldovei în 1992, cei patru au fost arestați în 2 și 4 iunie 1992 de forțele speciale OMON ale Armatei Rusiei aflate ilegal pe teritoriul nerecunoscutei republici transnistrene.

Procesul, derulat pentru cei patru eroi, literalmente, într-o cușcă, la Tiraspol, a fost considerat o mascaradă de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului care, împreună cu România și societatea civilă românească din țară și exil, a solicitat eliberarea românilor din temnițele rusești din Transnistria.

Evenimentul Istoric a relatat recent povestea tragediei lor. Torturați, umiliți, chinuiți psihologic, cu dese simulacre de execuții în curtea închisorii, calvarul celor patru a durat până la eliberarea lor, „la termen”, dar și după, din păcate. Pentru că, odată ajunși în patria-mamă, unde au fost decorați de Președinție cu Ordinul Național Steaua României, ei nu s-au putut și stabili în țara pentru simplul motiv că Primarul General al Bucureștiului din acea perioadă, după ce i-a făcut Cetățeni de Onoare ai Capitalei, la cererea Asociației Civic Media, a uitat să le ofere și apartamentele promise.

Ca atare, după ce blitzurile fotografilor s-au stins, la finalul manifestărilor oficiale, eroii noștri s-au trezit tot acolo de unde au venit, adică în stradă, fiind nevoiți să se întoarcă în Basarabia. Singurul român care i-a ajutat că să-și înceapă o nouă viață a fost omul de afaceri George Becali. Totodată, este de amintit și faptul că încă de când erau închiși, Patriarhul României, Prea Fericitul și acum vrednicul de pomenire Părinte Teoctist, le-a oferit cea mai înaltă distincție pentru mireni, și anume Crucea Patriarhală.

A și încercat să le-o transmită personal printr-o delegație oficială condusă de actualul Mitropolit al Moldovei, IPS Teofan, care s-a deplasat până la graniță cu republica separatistă, unde nu i-a fost însă permis accesul. De asemenea, mai multe orașe din țară, de la Craiova la Târgu Neamț sau Iași, le-au acordat celor patru titlul de Cetățeni de Onoare.

De-a lungul anilor, mai mulți deputați au încercat să le aducă puțină consolare și să le regleze financiar viață, însă toate inițiativele legislative s-au izbit îndeobște de refuzul parlamentarilor UDMR de a aproba proiectul de lege prin care cei trei erau asimilați luptătorilor de la Brașov, din 1987, sau deținuților politici, care deja îi primiseseră în Asociația lor.

De data aceasta, Camera Deputaților a votat cu 279 de voturi pentru și 0 împotrivă. Totuși, au existat și 18 insignifiante abțineri. Istoria le va consemna. Alexandru Leșco, întrebat într-o conferința susținută după eliberare la Facultate de Sociologie de la București, ce ar face dacă s-ar întoarce timpul înapoi cu 12 ani a răspuns fără să stea pe gânduri nici măcar o clipă: “As face exact același lucru”.

Întrebat ieri, de EVZ, cum a primit știrea de la București, Alexandru Leșco ne-a răspuns: „Cu mare bucurie și eu și frații mei din grup. Suntem recunoscători celor care au votat pentru noi și tuturor românilor care nu ne-au uitat. Nici noi nu-i uităm pe toți românii și îi pomenim, seară de seară, în rugăciunile noastre. Mulțumim, fraților! Mulțumim, popor român!”

 „Una dintre cele mai fericite zile din viața mea!”

Redăm aici postarea entuziasmantă a actualului europarlamentar Eugen Tomac, prin care a făcut anunțul victoriei sale:

„Trăiesc astăzi una dintre cele mai fericite zile din viața mea!
După mai bine de zece ani de efort constant, statul român a făcut dreptate. O inițiativă legislativă pe care am promovat-o cu toată convingerea este de astăzi Lege.
Cei 4 cetățeni români, condamnați în 1993 la ani grei de închisoare de un tribunal ilegal de la Tiraspol vor beneficia de acum de o pensie de foști deținuți politici. Dincolo de componenta financiară, importantă este recunoașterea de către statul român a suferințelor pe care pe nedrept le-au îndurat.

Am inițiat acest demers acum mai bine de zece ani, în calitate de secretar de stat pentru românii de pretutindeni. Am considerat esențial ca foștii deținuți politici Ilie ILAȘCU, Alexandru LEȘCO, Andrei IVANȚOC și Tudor POPA, condamnați la 9 decembrie 1993 pentru simplul fapt că militau pentru păstrarea identității românești în R. Moldova, să aibă parte de un sprijin concret pe care îl meritau pe deplin.

Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat în 2001 fiind ales deputat în Parlamentul României și membru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Alexandru Leșco a fost condamnat la 12 ani de înc
hisoare și a fost eliberat abia în 2004, după executarea întregii pedepse ilegale.

Andrei Ivanțoc și Tudor Popa au fost condamnați la 15 ani de închisoare și au fost eliberați în 2007.
În calitate de cetățeni români au acționat Guvernul R. Moldova și Federația Rusă în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde au și câștigat procesul. După eliberare, toți cei patru eroi au fost decorați de către Președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.

Pentru că acești cetățeni români au nevoie de un suport real, am dorit ca statul român să le recunoască meritele și să le ofere în mod constant un sprijin prin acordarea unei pensii similare foștilor deținuți politici.

Din rațiuni pe care nu le-am înțeles niciodată, structurile executive ale statului român nu au dat curs demersului pe care îl inițiasem indiferent de culoare politică a Guvernului.

Nu am renunțat. În 2015, în calitate de deputat, am depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care ceream ca cetățenii români condamnați ilegal la Tiraspol să beneficieze de o pensie de foști deținuți politici.

După aproape 5 ani de discuții, negocieri, dezbateri în comisii și foarte multe explicații, astăzi, Camera Deputaților a votat cu 279 de voturi pentru, 0 împotrivă și 18 abțineri inițiativa pe care am propus-o.

Le mulțumesc pe această cale tuturor parlamentarilor din toate grupurile politice pentru votul favorabil. În mod special, îi mulțumesc domnului deputat Silviu Vexler, cel care m-a sprijinit enorm în toți acești ani pentru reușita acestui demers, sprijin esențial pentru adoptarea proiectului de lege.

Mă bucur enorm că după ani de muncă, chiar dacă este foarte târziu, statul român face dreptate pentru cetățenii români Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Popa!
Publicat in categoriile: EVZ Special, Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: