Erdogan ignoră sfaturile venite de la Washington. Turcia menține relațiile cu Hamas

Erdogan ignoră sfaturile venite de la Washington. Turcia menține relațiile cu Hamas Erdogan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă apelurile administraţiei americane. Statele Unite i-au transmis să rupă legăturile cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

În timpul unei vizite în Turcia din această săptămână, Brian Nelson își exprima îngrijorarea cu privire la acțiunile Turciei. Subsecretarul Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare critică legătura pe care o mențiune administrația lui Erdogan cu Hamas.

Washingtonul, îngrijorat de atitudinea lui Erdogan față de Hamas

Nelson a declarat că Statele Unite nu au detectat niciun flux financiar către Hamas prin intermediul Turciei. Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas în Israel la 7 octombrie. Acest atac a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul american spune că Ankara a ajutat Hamas să acceseze fonduri în trecut. Acesta a cerut Turciei să ia măsuri drastice împotriva unor potenţiale transferuri de fonduri.

Erdogan a subliniat că Washingtonul era conştient de faptul că Turcia, spre deosebire de Statele Unite, nu consideră că Hamas este o organizaţie teroristă:

„În primul rând, Hamas este o realitate în Palestina, este un partid politic acolo, care a participat la alegeri ca partid politic şi le-a câştigat", a declarat președintele Turciei.

Armata israeliană în Fâșia Gaza

Erdogan spune că Turcia se implică activ în crizele și conflictele umanitare din regiune

Președintele Turciei spune că politica externă a țării este conturată pe baza intereselor naționale:

„Noi formulăm şi proiectăm politica noastră externă la Ankara doar pe baza intereselor Turciei şi a aşteptărilor poporului nostru", a continuat el.

Turcia se implică activ în conflictele și crizele umanitare din regiune:

„Sunt sigur că interlocutorii noştri recunosc eforturile constante şi echilibrate ale politicii externe a Turciei în astfel de crize şi conflicte umanitare", a adăugat președintele.

Armata israeliană a bombardat Fâşia Gaza pentru a doua zi consecutiv de la expirarea armistiţiului cu Hamas

Sâmbătă, armata israeliană a bombardat Fâşia Gaza pentru a doua zi consecutiv de la expirarea armistiţiului cu Hamas. Acest armistițiu a dus la eliberarea a aproximativ o sută de ostatici în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni şi la accelerarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

Ca represalii la atacul din 7 octombrie, Israelul a efectuat bombardamente devastatoare pe teritoriul palestinian. Ulterior, a lansat o ofensivă terestră la 27 octombrie.

Potrivit guvernului Hamas, peste 15.000 de persoane, dintre care peste 6.150 cu vârste sub 18 ani, au murit în loviturile israeliene începând cu 7 octombrie.