Blocada impusă de Israel în Gaza, ținta unui convoi de 1.000 de nave care pleacă din Turcia

Blocada impusă de Israel în Gaza, ținta unui convoi de 1.000 de nave care pleacă din Turcia Convoi de nave în Turcia cu destinația Gaza. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Portul Bodrum din Turcia va aduna miercuri aproximativ 1.000 de ambarcațiuni. Acestea au destinația Gaza, în încercarea de a sparge blocada israeliană.

Volkan Okçu, unul dintre organizatorii protestului, a precizat că ambarcațiunile vor transporta 4.500 de persoane din 40 de țări, „inclusiv evrei antisioniști”. Printre cele 1.000 de nave se vor afla 313 ambarcațiuni cu provizii rusești și 104 cu provizii spaniole. Doar 12 vase turcești se vor alătura convoiului care se îndreaptă spre blocada impusă de Israel.

Inițiativa nu are legătură cu guvernul turc și nu provoacă o reacție din Israel

Volkan Okçu a declarat că se așteaptă ca numărul de nave turcești să fie mult mai mare, cel puțin 1.000. Acesta a menționat și că inițiativa nu are legătură cu guvernul turc.

Activistul a precizat că flota este programată să părăsească țărmul turcesc joi. Convoiul maritim ar urma să facă o primă oprire în Cipru înainte de a-și continua drumul spre portul israelian Ashdod. Se pare că unii dintre participanții la convoi își vor aduce pe nave și soțiile și copiii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Okçu a declarat că principalul obiectiv al operațiunii ar fi acela de a perturba, în apele internaționale din largul coastelor israeliene, operațiunile comerciale maritime în direcția portului Ashdod, pentru a întrerupe aprovizionarea cu bunuri a Israelului timp de o săptămână sau chiar 10 zile.

Nave militare în Mediterana - Israel

„Regimul sionist pare să nu aibă nicio posibilitate de a repeta incidentul Mavi Marmara”, a spus activistul turc

Toată această acțiune de protest amintește de așa-numita "Flotă pentru libertatea Gazei" din mai 2010. Acțiunea a fost condusă de nava Mavi Marmara, care a încercat să spargă blocada maritimă asupra Fâșiei Gaza, controlată de Hamas, dar care a fost interceptată de marina israeliană. După incidentul Mavi Marmara, au fost încercate multe alte convoaie către Gaza. În mare parte au eșuat din cauza activităților militare și diplomatice ale Israelului:

„Navele navighează sub pavilioanele SUA, Marii Britanii, Luxemburgului, Rusiei, Germaniei, Spaniei, Poloniei și multor altor țări”. Activistul a mai precizat că acestui convoi i se vor alătura și ambarcațiuni de lux. Participanții din Europa și SUA vor cheltui în medie 14.000 de dolari pentru a se alătura.

Incidentul Mavi Marmara din Israel

Okçu a promis că participanții vor "respecta cu strictețe normele internaționale". Nu vor avea asupra lor arme, "nici măcar un cuțit de buzunar", pentru a nu oferi Israelului nicio "justificare" pentru a interveni:

„În momentul în care vom intra în apele teritoriale ale Fâșiei Gaza, [forțele israeliene] pot doar să ne percheziționeze „Pot să ne remorcheze până la porturile lor și să aplice amenzi. Nu li se va permite pe baza dreptului internațional să atace convoiul în apele internaționale. Nu va fi la fel ca modul în care au atacat Mavi Marmara în 2010. [Israelul] ar plăti un preț mare pentru încercarea oricărei acțiuni nebunești împotriva unei flote internaționale atât de mari de menținere a păcii”, ”, a spus activistul.

Incidentul Mavi Marmara din 2010 are o semnificație deosebită pentru regimul Hamas din Gaza, ca simbol al sprijinului internațional pentru încetarea blocadei. Un monument ridicat în portul Gaza în memoria acestui incident a fost dărâmat joi de către IDF.

Purtătorul de Cuvânt al Ministerului de Externe al Ciprului a declarat că orice acțiuni ar avea loc în apropierea Ciprului vor fi urmărite de serviciile abilitate.