"De câte ori venim în România nu simţim că suntem străini, ne simţim între prieteni, în casa prietenilor noştri şi acest lucru se datorează interesului românilor faţă de turismul din Turcia. 425.000 de turişti români au vizitat anul trecut Turcia. Acest lucru l-am spus şi în plenul delegaţiilor şi, dacă se va renunţa la viză, sigur că şi numărul turcilor care va vizita România va creşte. Vizele împiedică dezvoltarea relaţiilor turistice şi, din păcate, turcii nu pot veni în România", a declarat Erdogan, potrivit Agerpres, după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a arătat că volumul schimburilor comerciale dintre România şi Turcia relevă o construcţie normală, precizând că acesta se ridică în prezent la 6,3 miliarde dolari, obiectivul fiind atingerea a 10 miliarde de dolari.

"Investitorii turci se află în România de 20 de ani şi, dacă privim, ei au realizat investiţii în valoare de 10 miliarde dolari, considerăm că sunt insuficienţi. De asemenea, oamenii de afaceri români fac investiţii în Turcia şi am dori ca ţările noastre să pătrundă împreună pe terţe pieţe şi, în felul acesta, să devină şi mai puternice", a spus preşedintele Turciei.

Erdogan a menţionat că există firme care doresc să facă noi investiţii în România, subliniind că, dacă oamenii de afaceri vor fi sprijiniţi, acest lucru va contribui la ridicarea nivelului de dezvoltare a relaţiilor dintre Turcia şi România şi vor fi asigurate locuri de muncă pentru un număr mare de români.

Potrivit preşedintelui Turciei, centrele culturale Yunus Emre de la Bucureşti, cât şi de la Constanţa, colaborând cu Centrul Dimitrie Cantemir de la Istanbul, vor putea să contribuie la dezvoltarea relaţiilor culturale dintre ţările şi popoarele Turciei şi României.

În opinia preşedintelui Klaus Iohannis, cooperarea în domeniul economic şi comercial reprezintă un atu în relaţiile dintre România şi Turcia.

"Turcia este cel mai mare partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, şi al cincilea partener la nivel global. Va trebui să valorificăm împreună, prin soluţii creative şi eficiente, potenţialul acestui parteneriat", a afirmat Iohannis, în conferinţa de presă comună susţinută cu omologul turc.

Şeful statului român a arătat că cele două ţări vizează extinderea cooperării bilaterale în proiecte economice pe pieţe din alte zone, cum ar fi Asia Centrală şi Caucaz.

Iohannis a menţionat că România va prelua, în semestrul al doilea al acestui an, preşedinţia Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, direcţiile prioritare fiind dezvoltarea profilului economic al organizaţiei şi o mai strânsă cooperare în domenii precum mediul, infrastructura şi afacerile interne.

"Continuitate şi predictibilitate – acestea sunt coordonatele politicii externe pe care eu am asumat-o, iar ele trebuie să se manifeste în toate aspectele, atât în cadrul organismelor la care suntem parte, cât şi în relaţia bilaterală. Am asigurat partenerii turci că pot conta pe noi în acest sens", a conchis Iohannis.