AKP va avea 326 dintre cele 550 de locuri din Parlament – o majoritate insuficientă, însă, pentru a putea schimba, pe cont propriu, Constituţia ţării. Erdogan ar fi avut nevoie de 367 de parlamentari, pentru a face schimbările legislative pe care le doreşte.

Premierul a declarat, după aflarea rezultatelor, că partidul său va elabora o Constituţie "civilă, liberă, care să fie agreată de toate partidele politice" din Turcia.

"Oamenii ne-au transmis un mesaj, acela de a crea o nouă Constituţie prin consens şi negociere", a precizat el. Premierul a promis că AKP va fi "umil" şi a făcut aluzie la aspiraţiile autorităţilor de la Ankara de a avea un cuvânt greu de spus în Occident, în privinţa Orientului Mijlociu şi a drepturilor musulmanilor. El a susţinut că bosniacii, libanezii, sirienii şi palestinienii au şi ei de câştigat din victoria AKP.

78 de femei în parlament

Circa 50 de milioane de alegători au fost aşteptaţi duminică la urne, iar prezenţa a fost de 84,5%. Un număr-record de femei vor intra în Parlament, 78, în creştere de la 50 în mandatul trecut. Partidul Popular Republican (CHO) a obţinut 26% dintre voturi (135 de locuri) iar formaţiunea de extremă dreapta, Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP) a câştigat 13% dintre voturi (54 de locuri).

  • Noul Imperiu Otoman. Ce urmează după alegerile din Turcia