Între Berlin și Ankara subiectele de fricțiune au fost numeroase în ultimii ani, de la puciul eșuat în vara lui 2016, când liderul turc a reproșat Germaniei sprijinul anemic pe care i l-a oferit, până la arestările de cetățeni germani pe teritoriul Turciei, inclusiv ziariști.

Ankara anunță însă că a venit momentul încălzirii relațiilor, în ciuda faptului că șapte germani se află încă în pușcăriile turcești.

„Primul obiectiv al acestei vizite este de a pune definitiv capăt perioadei de tensiuni pe care relațiile noastre bilaterale au traversat-o în acești ultimi ani”, a declarat Erdogan duminică.

Pentru prima sa vizită de stat, de la alegerea sa ca președinte în 2014, și care începe joi, liderul turc va fi primit în două rânduri de către cancelara Angela Merkel ca și de către președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier.

De asemenea, Erdogan va inaugura la Köln, sâmbătă, o mare moschee.

Absolut întâmplător, UEFA decide tot joi, ziua sosirii lui Erdogan la Berlin, cine va fi gazda Campionatului European de Fotlbal din 2024: Germania sau Turcia. Germania este favorită, dar șansele sale sunt afectate de acuzațiile dure de rasism împotriva Federației germane de fotbal aduse de Mesut Ozil, internațional german de origine turcă.

Te-ar putea interesa și: