E vorba, conform jurnaliștilor greci, de o creștere accentuată a comportamentului agresiv al turcilor după eșcul discuțiilor dintre Erdogan și reprezentanții Uniunii Europene. Incidentul petrecut miercuri nopte nu este primul de acest fel. Și la începutul săptămânii, un polițist de frontieră grec care patrula noaptea în zona de graniță a fost luat la țintă  de pe partea turcă a graniței. În ambele incidente ar fi fost implicați, scrie ekathimerini.com,  ofițeri înarmați ai unității de operații speciale din Turcia – Polis Özel Harekât.

Nici la granița maritimă dintre cele două țări nu e liniște. Corespondentul ziarului german Bild în Grecia a postat un videoclip care arată cum Paza de Coastă turcă hărțuiește navele grecești. În înregistrarea video, se aude clar cum unul dintre ofițerii greci de pe navă spune: „Ne-au lovit din spate, suntem în apele grecești și ne-au lovit”. Impactul a provocat unele pagube navei, dar, din fericire, nu s-au înregistrat răniți.

Potrivit site-ului greek reporter, Erogan pare să fie la curent cu toate provocările, dacă nu cumva chiar el a dat ordinul. Miercuri, președintele turc a părut să aplaude provocările din Marea Egeee.

„Î vom alunga și vor fugi. Așa va fi de acum înainte ”, a spus Erdogan,  din câte se pare în legătură cu acest incident.

La rândul său, guvernul de la Atena  consideră  incidentul maritim drept un act deliberat al pazei de coastă turcești. De altfel, autoritățile grecești l-au invitat pe  ambasadorul Turciei să prezinte explicații.

Mai mult, imigranții masați în apropierea graniței grecești au continuat să încerce să traverseze frontiera. Au încercat să incendieze obstacolele puse de autoritățile grecești, să doboare gardurile și au aruncat cocktail-uri Molotov și grenade lacrimogene și fumigene asupra polițiștilor greci.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE