Bărbatul de 37 de ani, tatăl a trei copii, a fost împuşcat cu propria sa armă, în 16 octombrie, de către hoţii de lemne care, apoi i-au aruncat cadavrul într-o râpă. Evenimentul zilei a arătat, în ediția sa tipărită de vineri cu, în acest moment, cei 10.000 de urși din România sunt mai protejați de lege decât lucrătorii silvici.
Liviu Pop era de serviciu când a fost anunțat că niște indivizi transportă ilegal lemne din pădure. După ce și-a anunțat șeful de district pădurarul a plecat către pădurea dintre localităţile Rogoz şi Băiuţ. Poliţiştii, anunțați de șeful său, au ajuns prea târziu.

L-au găsit plin de vânătăi şi împușcat zăcând într-o râpă, executat ca-n filmele cu mafioți. Hoţii de lemne mai întâi l-au bătut și apoi l-au împușcat în omoplatul drept, din spate. Și George Mihăilescu, directorul Romsilva, confirmă: „Este un eveniment incredibil, de o violenţă extremă. L-au împuşcat pe pădurar cu propria lui armă în omoplatul drept şi nu numai!”.

Explicații trase de păr

Principalii suspecți au fost audiați a doua zi, dar au fost eliberați și nu au fost puși sub acuzare. Ei au declarat că pădurarul i-a întâlnit când se întorceau cu căruța plină de lemne din pădure și, ca să-i sperie, Liviu Pop ar fi lovit în căruță cu arma sa de vânătoare, moment în care aceasta s-ar fi descărcat accidental. Mai departe, spun aceștia, de la împușcătură, caii s-ar fi speriat și au luat-o la vale, căruța trecând astfel și peste piciorul vânătorului care se prăbușise. N-au spus însă de ce n-au sunat la 112 și l-au lăsat pe acesta să agonizeze.

Unul dintre suspecți ar fi milionar în euro

Nelu Petrișor Giurgiu, unul dintre suspecți, consătean cu pădurarul ucis, ar fi, spun localnicii, nepotul Aureliei Muț, prim-procuroarea din Târgu Lăpuș și cuscrul unei avocate cunoscute din Baia Mare. În zonă se spune despre el că este milionar în euro, după ce soția sa ar fi moștenit trei milioane de euro de la un bătrân din Italia de care a avut grijă.

Bărbatul a mai avut probleme cu legea, fiind judecat după ce a stârnit un scandal într-un club, înarmat cu un cuțit. Ceialalți doi suspecți audiați, sunt angajații unei firme despre care presa locală a scris în mai multe rânduri că ar fi implicată în tăieri ilegale de păduri.

Un coleg de-al pădurarului, Mihai Timbuş, sugerează, într-o postare pe Facebook, că procurorul care se ocupă de anchetarea omorului colegului ar fi client al hoţilor de lemne din zona Târgu Lăpuş. „(…)Pentru a nu ne duce cu gândul la scenariul în care, în schimbul clemenţei, infractorii ar fi dat lemne procuroarei, oare acesta din urmă poate face dovada provenienţei lemnelor de foc pentru casa personală şi casa părinţilor de la Lăpuşul Românesc?”, a scris Mihai Timbuş în postarea sa.

Cinci pădurari uciși în ultimii ani

Liviu Pop era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani. În urmă cu o lună, un alt pădurar din Pașcani, Răducu Gorcioaia, a fost ucis de trei hoți de lemne. Alți patru pădurari au fost omorâți în ultimii ani și numai în 2016 s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra pădurarilor, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni care s-au lăsat cu spitalizare.