Nu există nicio explicație medicală pentru această dizabilitate fizică, o boală congenitală extrem de rară cunoscută drept sindromul tetra-amelia. Pentru mulți dintre noi devine și mai greu de explicat cum acest omuleț, lipsit de membre, a reușit să treacă peste marele său handicap fizic, să-și întemeieze o familie și să devină unul dintre cei mai cunoscuți și mai convingători oratori ai lumii.

Celebritatea mondială pe care a atins-o în ultimii ani nu i-a ușurat prea mult efortul depus pentru a îndeplini mici treburi cotidiene. Până și banalul periat al dinților e o chestiune complicată…

Nick are doar un mic picior, sub șoldul stâng care îl ajută să-și păstreze echilibrul și să facă o mulțime de alte lucruri pe care oamenii normali le fac în general ajutându-se de toate membrele. Sau din comoditate nu le fac deloc. Poate să tasteze, să prindă diverse lucruri și chiar să lovească mingea. Înoată cu regularitate, face scufundări iar saltul cu parașura i s-a părut experiența sa cea mai eliberatoare. Practic e dispus să încerce orice.

S-a născut și crescut în Melbourne, Australia. Încrederea pe care o degajă în prezent nu a venit pur și simplu. Dimpotrivă, la șoală a fost de nenumărate ori ținta predilectă a răutăților celorlați elevi. Avea doar zece ani și se gândea serios să-și curme viața. O cotitură importantă s-a petrecut însă pe 17 ani în urma unei întâlniri providențiale. Un om simplu, angajat al licelui pe care îl urma Vujicic la vremea respectivă și cu care stătea adesea de vorbă, i-a spus într-o zi, privindu-l în ochi, „o să le vorbești oamenilor și o să le spui povestea ta”. Carismaticul australian umblă acum prin lume și le vorbește oamenilor, uneori veniți cu miile ca să-l asculte. Este adesea chemat să le vorbească elevilor despre ce înseamnă, ce daune ireparabile poate să provoace persecuția colegilor mai timizi, introvertiți, cu defecte sau dizabilități.

A vizitat peste 50 de țări, a vorbit în fața a milioane de oameni, dar a găsit timpul necesar să-și întemeieze o familie. În urmă cu doi ani, soția sa, Kanae, a adus pe lume un băiețel perfect sănătos iar cuplul așteaptă în prezent cel de-al doilea copil.