Editura Evenimentul si Capital

Emoțiile și chimia hormonilor. Cu românul la psiholog

Autor: | | 0 Comentarii | 1021 Vizualizari

Chiar dacă sună ciudat, unele emoții pot fi explicate din punct de vedere chimic. Hormonii pe care corpul nostru îi produce își pun accentul pe modul în care relaționăm și pe cum ne simțim. De aceea, dereglările hormonale pot aduce după ele anxietate, depresie, irascibilitate, furie și chiar insomnie.

Iată care sunt hormonii care ne pot afecta stările emoționale și cum sunt ei priviți din perspectivă psihologică. Dopamină: La nivelul creierului, dopamina are rol de neurotrasmițător - o substanță chimică eliberată de neuroni pentru a trimite semnale către alte celule nervoase. Aceasta joacă un rol major atât în reglarea stării de spirit, cât și în controlul mișcărilor. Multe tulburări, cum ar fi Parkinson, depresia sau schizofrenia, au legătură cu deficiența dopaminei.

Serotonina: Serotonina este un hormon foarte important, care are un efect determinant în reglarea somnului, controlul impulsurilor, pofta de mâncare, metabolismul, agresivitatea, sexualitatea, memoria, reglarea temperaturii corpului și chiar a stării de fericire.

Endorfinele: Edofinele sunt niște hormoni care ameliorează durerile fizice, frica și chiar au un efect analgezic. De cele mai multe ori, acești hormoni sunt eliberați în sânge când se fac exerciții fizice intense, atunci când râdem mult și cu poftă și atunci când avem orgasm. Acest hormon funcționează ca un medicament natural, ajutându-ne să ne relaxăm.

Oxitocina: Acestui hormon i se datorează comportamentul matern, alăptarea, plăcerea sexuală și, de cele mai multe ori, ne ajută să ne alegem partenerii.

Noradrenalina: Acest hormon este responsabil cu dispoziția, reglarea presiunii sanguine și cu excitarea.

Adrenalina: Cat timp ne aflăm sub efectul adrenalinei, înseamnă că am experimentat o situație stresantă sau critică și resimțim adrenalina prin atenția sporită și fixată pe potențialul pericol, în timp ce creierul procesează de zor informații legate de situația stresantă sau periculoasă și caută soluții pentru depășirea acesteia.

Estrogenul: Acest hormon este relevant din punct de vedere psihologic pentru că atunci când nu este la cote optime aduce după sine depresii, irascibilitate și schimbări bruște de comportament. Acest hormon ar mai putea fi responsabil pentru nevoia de dominanță pe care o manifesta unele femei.

Testosteron: Testosteronul este responsabil pentru spiritul competitiv și atitudinea protectivă atât la femei, cât și la bărbați.

Feniletilamina: Puțini știu că acest hormon cu nume complicat este cel care ne induce starea de îndrăgosteală. Acest hormon ne ține încredere în noi la cote înalte, ne face să zâmbim continuu, să visăm cu ochii deschiși și ne taie pofta de mâncare.

Melatonina: În timpul odihnei, melatonina începe să funcționeze împiedicând hormonii energetici să fie activi, astfel încât organismul să își regenereze resursele. Melatonina inhibă activitatea conștientă a creierului, blocând capacitatea de concentrare și gândire.

Vasopresin: Este un hormon care ajută la reglarea apei în organism, prin controlul cantității de apă resorbită de rinichi în timpul filtrării deșeurilor din sânge.

Progesteron: Progesteronul este un hormon sexual feminin produs în principal în ovare în fiecare lună, după ovulație. Este o parte crucială a ciclului menstrual, dar și în menținerea sarcinii.

LIVE VIDEO Halep joaca ACUM la dublu pentru un succes ISTORIC

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI