Evenimentul Zilei > Justitie > Zi cu EMOȚII pentru omul de afaceri Ilie Carabulea. ÎCCJ ar putea da sentinţa în dosarul ASF-Carpatica
Zi cu EMOȚII pentru omul de afaceri Ilie Carabulea. ÎCCJ ar putea da sentinţa în dosarul ASF-Carpatica

Zi cu EMOȚII pentru omul de afaceri Ilie Carabulea. ÎCCJ ar putea da sentinţa în dosarul ASF-Carpatica

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea da, miercuri, sentința DEFINITIVĂ în dosarul ASF - Carpatica, cel care îl vizează pe mul de afaceri Ilie Carabulea a primit în primă instanţă o condamnare de şase ani şi şase luni închisoare cu executare pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.

Pe 16 iunie, un procuror de la DNA a cerut pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din acest dosar, în timp ce Ilie Carabulea a solicitat să fie achitat, susţinând că a fost "linşat mediatic". 

Pe 8 martie 2016, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Ilie Carabulea la şase ani şi şase luni închisoare cu executare, în timp ce fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu a fost achitat.  De asemenea, au fost achitaţi Corneliu Moldoveanu, fost vicepreşedinte al ASF, şi avocatul Dan Odobescu.

În plus, SC Carpatica Asig a fost obligată să plătească o amendă penală de 600.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi dare de mită în formă continuată, această societate fiind obligată să publice hotărârea de condamnare în presa scrisă sau audiovizuală, pe parcursul a 10 apariţii. 

Decizia a fost atacată atât de DNA, cât şi de către inculpaţi. 

Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimişi în judecată de DNA în aprilie 2014, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie. 

Dan Radu Ruşanu a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, Laura Chiţoiu – constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice, iar firma de asigurări – cumpărare de influenţă şi dare de mită. 

Printre cei trimişi în judecată s-au mai aflat Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF; Radu Mustăţea, membru în CA al SC Carpatica Asig şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România; Ina Crudu, director general la Carpatica Asig; Corneliu Moldoveanu, fost vicepreşedinte ASF, şi Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări. 

 

Potrivit DNA, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro. 

Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustăţea şi Mîrzac, a constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig. 

Ilie Carabulea (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASF. De altfel, în schimbul oferirii unui autoturism Audi A8 la un preţ subevaluat şi altor foloase necuvenite, Marian Mîrzac a influenţat funcţionari cu funcţii de conducere ori de execuţie în ASF, pentru a asigura protecţie societăţii de asigurări Carpatica Asig, arătau procurorii, scrie Agerpres.