Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat al SUA, John Kerry, şi-a început aseară vizita de două zile la Bucureşti, cu o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu.
Demnitarul american a sosit la Palatul Cotroceni, iar discuţiile au durat mai bine de o oră. Aşa cum a fost anunţat de la bun început, cea mai importantă temă de discuţie a fost respectarea independenţei Justiţiei şi a principiilor statului de drept. La închiderea ediţiei, întâlnirea Victoriei Nuland cu Traian Băsescu abia se încheiase.
„Bine aţi revenit în Bucureşti. E o onoare pentru noi. Trebuie să fiţi obosită după zborul prin Europa”, i-a spus Băsescu, în glumă, şeful statului lui Nuland, aşa cum s-a putut observa pe o înregistrare video de la începutul întâlnirii transmisă presei.
La rândul său, Nuland s-a declarat "încântată" de reîntâlnire, spunând: "Sunt plătită să nu fiu obosită, ca şi dumneavoastră”.
"E o mare plăcere şi pentru noi să discutăm problemele pe care le aveţi, a mai spus şeful statului. Traian Băsescu a fost completat de Nuland care a afirmat: „Şi despre importanţa alianţei noastre. E o relaţie importantă pentru noi”.
Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că neînţelegerile nu vor afecta relaţiile româno-americane.
„Ştiu şi sper ca micile neînţelegeri nu vor afecta substanţa relaţiilor noastre”, a spus şeful statului. 
„Sunt aici să sărbătorim 10 ani  în NATO, să vorbim despre lucrurile prin care am trecut şi despre cum mergem înainte”, a mai spus Victoria Nuland.
Ponta: Nu sunt în ţară
Agenda Victoriei Nuland nu a inclus însă şi o întâlnire cu premierul Victor Ponta, care, pentru a evita o situaţie incomodă, a preferat să plece din România. "Nu sunt în ţară", le-a confirmat ieri premierul jurnaliştilor de la Hotnews, fără a da alte detalii.
Pe pagina de Facebook a şefului Guvernului a fost postat însă un mesaj de "La mulţi ani!" dedicat lui Mihai Gâdea, şeful Antenei 3. "La mulţi ani lui Mihai Gâdea – un jurnalist şi un om pe care îl apreciez ffff mult! Sănătate şi un an 2014 care să se termine aşa cum ne dorim toţi!".

  • Vladimir Tismăneanu: Preţul ignoranţei. Victor Ponta ratează o mare şansă

Dublă întâlnire cu Titus Corlăţean
Subsecretarul de Stat al SUA se va vedea însă astăzi cu un reprezentant al Guvernului, ministrul de Externe, Titus Corlăţean. MAE român a anunţat că întâlnirea va avea loc la ora 9.00.
Este a doua întâlnire, deoarece, ieri, cei doi oficiali au avut o întrevedere în Lituania, în cadrul reuniunii "Snow Meeting". Tema principală a discuţiilor a fost Parteneriatul strategic româno-american.
Titus Corlăţean a precizat că venirea la Bucureşti a Victoriei Nuland este o ocazie de a discuta mai multe teme de interes bilateral, inclusiv angajamentul României în ce priveşte respectarea statului de drept.
El consideră că interesul american pentru ceea ce se întâmplă în România este firesc. "Eu salut venirea la Bucureşti a adjunctului secretarului de stat american, pentru că putem discuta un ansamblu de teme extrem, extrem de importante pentru ambele părţi, inclusiv soliditatea angajamentului României în materia respectării statului de drept, unde nu există şi nu trebuie să existe şi nu au cum să existe semne de întrebare. Dacă există lucruri de clarificat, acesta este un foarte bun prilej, discutând direct aceste aspecte, încă o dată, nu prin intermediul presei, nu văzând tot felul de exagerări sau denaturări", a spus Corlăţean la RRA.
"SUA nu vor accepta tulburarea statu quo-ului regional"
Agenţia specializată în analize geostrategice Stratfor a dat ieri publicităţii, cu puţin timp înainte de sosirea Victoriei Nuland la Bucureşti, un amplu material intitulat "Importanţa SUA pentru România", dedicat tensiunilor apărute în relaţia bilaterală, în ultimele zile. Analiştii Stratfor, citaţi de hotnews.ro, remarcă faptul că includerea chestiunii respectării statului de drept pe agenda subsecretarului american de stat i-a "vexat" pe unii membri ai Guvernului român.
În document se punctează însă faptul că "oficialii români sunt foarte conştienţi de semnificaţia pe care SUA o au pentru România în chestiuni mai profunde, precum securitatea, şi vor ţine cont de ea atunci când vor lua decizii".
Potrivit Stratfor, "critica SUA la adresa practicilor din diverse ţări în materie de democraţie şi drepturile omului" este motivată de faptul că America "ar prefera să prevină situaţii în care state democratice centralizează putere într-o asemenea măsură încât ar putea tulbura statu quo-ul regional, fie prin propriile lor acţiuni, fie prin provocarea unor reacţii negative din partea vecinilor temători".
CAMPANIE EVZ. Susţineţi petiţia contra corupţiei a românilor din SUA!
Evenimentul zilei demarează o campanie de susţinere a petiţiei lansate, joi, de un grup de români de Statele Unite ale Americii, prin care aceştia atrag atenţia asupra abuzurilor comise în România de către politicieni. Iniţiatorii petiţiei "Spune Americii şi României că şi ţie îţi pasă şi eşti contra corupţiei" au luat decizia de a-i trimite Secretarului de Stat american John Kerry o scrisoare deschisă, în care îi mulţumesc pentru decizia de a o trimite în România pe Subsecretarul de Stat Victoria Nuland, pentru a discuta cu autorităţile române despre statul de drept.
Până în prezent, petiţia a strâns doar 3.000 de semnături, motiv pentru care jurnaliştii EVZ îi invită pe toţi românii care nu sunt de acord cu practicile anti-democratice şi cu atacurile la adresa statului de drept să ia iniţiativă şi să semneze petiţia, pe www.evz.ro, arătând astfel că s-au săturat de corupţia existentă la nivelul clasei politice româneşti.

  • CAMPANIE EVZ. Susțineți petiția "Spune Americii și României că și ție îți pasă și ești contra corupției!"

Te-ar putea interesa și: