Potrivit unei anchete realizată de Institutul pentru probleme de delicvenţă şi pentru prevenirea criminalităţii a şcolii universitare profesionale din Zurich, cu specific în ştiinţe aplicate, 43% dintre tinerii de 17 şi 18 ani musulmani care locuiesc în Elveţia au o percepţie negativă asupra societăţii occidentale, dar şi 30% ostili musulmanilor ''netradiţionali''. Pe de altă parte, circa 45% din cei de aceeaşi vîrstă se consideră xenofobi sau naţionalişti. Aproape jumătate dintre tineri se declară ostili capitalismului şi 21% este împotriva Statului sau a forţelor de ordine.

2,7% se consideră de-a dreptul extremişti. În mare parte refuză cultura occidentală, iar 5,4% iau în considerare să realizeze atentate teroriste sau o călătorie jihadistă în teatrele de război ale Statului Islamic sau Al Qaeda.

Cum poţi pune pe acelaşi calapod situaţia tinerilor elveţieni fără un trecut migrator? 5,9% se pot considera de extremă dreapta, 25,1 xenofobi, 21,1% naţionalişti, 4,8% crede că este justă violenţa împotriva străinilor. Apoi, 5,4% promovează ideea unei dictaturi, 7% prezintă caracteristici ale extremei stânga, 18,1% sunt favorabili violenţei împotriva forţelor de ordine.

În concluzie, ce se extrage din această cercetare? Că numărul  de repondenţi poate fi considerat mic (8.317), deşi cei care au fost chestionaţi sunt din10 cantoane helvete diferite. Se poate observa o tinerime foarte  divizată în interiorul ei, care respinge Statul, ori din motive religioase, ori din  motive ideologice. Anticapitalismul şi rebeliunea împotriva poliţiei sunt una două dintre trăsăturile care uneşte pe tinerii extremişti,  potrivit Il Giornale