Evenimentul ZileiActualitateElevii critică o decizie a Senatului

Elevii critică o decizie a Senatului

Elevii critică o decizie a Senatului
Consiliul național al Elevilor critică vehement decizia Comisiei de Învățământ a Senatului care a avizat negativ eliminarea sumei-plafon acordată elevilor pentru decontarea transportului. reprezentanții elevilor spun că în aceste condiții este încălcat dreptul de acces gratuit la învățământ și că abandonul școlar va crește.

Consiliul Național al Elevilor, singura structură reprezentativă a elevilor la nivel național, critică vehement decizia Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Senatului României, care a acordat aviz negativ cererii de a elimina plafonarea sumei acordate elevilor navetiști pentru a-și deconta transportul către și de la unitatea de învățământ, se arată într-un comunicat.

Potrivit aceleiași surse, "faptul că elevilor navetiști le este încălcat flagrant dreptul la acces gratuit la învățământul preuniversitar de stat nu poate decât să demonstreze lipsa de interes a autorităților în asigurarea unui învățământ accesibil de calitate, în care fiecare persoană să dispună de drepturi egale, indiferent de mediul din care provine".

Reprezentanții elevilor mai spun ca acest fapt duce din 2013 încoace la o creștere a abandonului școlar, multe dintre familiile elevilor în cauză neavând posibilitatea financiară de a acoperi costurile navetei. "Consiliul Național al Elevilor se simte nevoit sa tragă un semnal de alarmă privind faptul că măsurile bugetare luate în prezent vor avea vaste implicații negative în viitor. Faptul că educația nu reprezintă o prioritate în România va aduce prejudicii economice, sociale și culturale pentru generațiile ce vor urma. Consiliul Național al Elevilor solicită Comisiei de Buget și Finanțe din cadrul Senatului României să ia aceste lucruri în calcul și să acorde aviz favorabil inițiativei legislative".

Potrivit datelor UNICEF, România se situează pe locul întâi când vine vorba de abandon școlar. Unul din cinci elevi renunță la studii, principalul motiv fiind sărăcia.
 
 


Accesează: