Incidentul a avut loc, vineri seara, în jurul orei 20:00, când polițiștii au fost chemați de locatarii din zona Cireșica, care au reclamat că  mai mulți tineri ar face gălăgie în curtea școlii nr 29. Este vorba de Școala gimnazială „Mihai Viteazu”, la care cursurile se desfășoară după scenariul roșu sau galben după ce mai mulți elevi și profesori au fost confirmați pozitiv la testul SARS-COV-2. Polițiștii au găsit opt tineri care au fost duși la secția 2, unde au fost amendați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Măsurile luate de polițiștii constănțeni i-au revoltat, însă, pe părinții elevilor, care au reacționat pe rețelele sociale. Un tată, indignat, postează, pe Facebook, „o dovadă a neputinței unor polițiști de a discerne o fapta săvârșită cu rea credință de o fapta nevinovata a unor copii”. Acesta povestește ce a aflat, ulterior, de la fiul său, amendat, vineri seara, de polițiști.

„Câțiva copii de clasa a-9-a stăteau liniștiti de vorbă în incinta școlii 29 fără a deranja pe nimeni. Pe timpul zilei au jucat baschet sau fotbal tot in curtea școlii 29. La ora 20,00 au sosit câțiva polițiști de la secția 2 care prinseseră toți infractorii din cartier și au ridicat cu mașinile de poliție cam 10 copii, ducându-i la secția 2. M-a sunat copilul că e la poliție și nu știe de ce, că nu a făcut absolut nimic rău”, scrie părintele.

A mers, imediat, la poliție. „Și acum începe partea interesantă. Mă legitimez cu cartea de identitate a mea și a copilului, iar polițiștii nu se uita pe buletine. Întreb de ce au luat copilul din curtea școlii și l-au dus la secție. Un domn polițist pe nume Rutea îmi spune că nu avea voie în curtea școlii conform legii 61. Adică dacă nu e elev în școala respectivă nu are voie să se joace și nici să stea în curtea școlii. Bun zic, dar de ce nu se pun panouri pe gardul școlii pentru avertiza copiii că nu au voie în curte sa se joace( răspuns- pauză că nu e competența lui)”.

Părinții contestă amenda aplicată copiilor

„Întreb de ce nu se încuie poarta școlii și nu există pază, care să nu lase copii înăuntru dacă e așa grav sa te joci in curtea școlii (răspuns polițist: am amendat școala cu 5000 lei). După ce am stat 1:30 prin curtea Secției 2 poliție Constanța, iese copilul cu un proces verbal de 250 RON însoțit de domnul Rutea mândru ca a rezolvat un caz greu.  Bă nene sunteți noaptea minții! Nu asigurați terenuri de joaca decente pentru copii, nu asigurați paza și închiderea terenurilor de joacă din incinta școlilor dacă chiar e problema așa mare ca se joacă niște copii.

Părintele vine cu precizare importantă:„ Nu in ultimul rând, toți copiii luați cu duba sunt numai olimpici și învață la licee de renume începând cu: Ovidius, Traian, Eminescu, Călinescu. Nici un copil nu a avut vreodată probleme cu legea sau să fi primit vreodată o amendă și toți provin din familii bune. Felicitări domnule Rutea, ai făcut treaba bună. Dacă într-adevăr erai om de caracter cred ca era suficient sa dai un avertisment copiilor și să le explici, frumos, că nu au voie să se joace in curtea școlii. Dar, na, excesul de zel a dominat”, comentează bărbatul, indignat .

La finalul postării, bărbatul anunță că incidentul va avea urmări. „Felicitări domnilor polițiști în uniformă care, tineri fiind, au empatizat cu copiii cât i-au ținut închiși in secție. O să contestam amenzile date, la Judecătorie, și sperăm să avem parte de un judecător rațional. Asta e România, țara în care ne împiedicam de probleme inventate și nu rezolvam adevăratele probleme”.

Ce spune Poliția din Constanța

Incidentul este confirmat, neoficial, de polițiștii constănțeni. Ei spun că, la 112, sunt tot mai multe plângeri din partea locatarilor din blocurile apropiate, privind gălăgia făcută seară de seară de adolescenții care se adună în curtea școlii 29 în care pătrund printr-o spărtură. Tinerii nu ar respecta nici măsurile de protecție, distanțarea fizică sau purtarea măștii. Polițiștii confirmă că i-au dus pe tineri cu duba pentru a-i legitima și sancționa, la secție.

„Urmare a mai multor sesizări cu privire la faptul că se tulbură ordinea și liniștea publică a locatarilor din zona unei școli din municipiul Constanța, în cursul zilei de ieri, în jurul orei 20.20, polițiști din cadrul Secției 2 au legitimat un grup de 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care se aflau în curtea instituției de învățământ, încălcând normele legale de acces.

Cei 8 tineri au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 250 de lei, fiecare, conform art. 2, punct 13 din Legea 61/1991 R. Totodată, polițiștii le-au reamintit acestora despre  responsabilitatea privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pe toți cei din jurul lor. Precizăm faptul că astfel de acțiuni de verificare vor continua și în perioada următoare”.