Autorităţile au refuzat, în iulie, la puţin timp după ce elevul obţinuse calificarea la finala internaţională a concursului de astronomie din Sri Lanka, să îl sponsorizeze cu suma derizorie de 3.500 de dolari, necesară deplasării în ţara insulară din Sudul Chinei. Oameni de bine s-au mobilizat imediat şi au strâns suma necesară, oferindu-i adolescentului şansa să îşi încerce şansele în lupta pentru locul de cel mai bun tânăr astronom din lume. Iar David s-a întors cu aurul olimpic.

 

Nu subvenţionăm excursii”

Aflat de ani buni în elita judeţului, unde a fost propulsat de rezultatele remarcabile obţinute la diferitele olimpiade naţionale la care a luat parte în anii precedenţi, tânărul a fost la un pas să piardă participarea la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, competiţii la care a fost desemnat să reprezinte România. Motivul pentru care David era cât pe ce să nu se îmbarce în avionul cu destinaţia China este halucinant. Pentru că familia sa nu dispunea de cei 3.500 de dolari, cât i-ar fi fost necesari tânărului pentru deplasarea în ţara insulară din Sudul Asiei, părinţii au apelat la ajutorul Guvernului de unde sperau să obţină banii de deplasare. Nu mică le-a fost dezamăgirea în momentul în care au primit răspunsul sec al responsabililor din Ministerul Educaţiei care i-au informat, prin intermediul unei depeşe, că nu “subvenţionează excursii”.

Campanie cu final fericit

Şocată de poziţia reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, mama elevului nu s-a lăsat cu una cu două. A apelat la profesori şi jurnaliştii de la Obiectiv de Suceava care au fost dispuşi să o ajute. Au organizat o campanie de strângere de fonduri, iar minunea s-a produs după doar două zile.

„David Turturean e un copil minunat – minunat de deştept, bun ca pâinea caldă! Vara aceasta va reprezenta România la două olimpiade internaţionale – Olimpiada de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China. Iar pentru ca asta să se întâmple, trebuie să aibă la dispoziţie măcar 3.500 de dolari pentru a-şi acoperi cheltuielile de transport şi diurnă. Hai să-l ajutăm să plece în Sri Lanka şi în China şi oriunde mai are nevoie să ajungă pentru că e un copil minunat”, a scris pe pagina ei de Facebook, profesoara Andreea Şandru, unul dintre susţinătorii lui Turturean. David le-a demonstrat tuturor că este numărul unu. A reuşit să le sufle de sub nas celor 83 de concurenţi din 22 de ţări locul întâi pe podiumul celor mai buni tineri astronomi din lume. S-a întors cu medalia de aur la gât.