"Refuzul lui Victor Ponta de a contrasemna decretele de decorare pentru Horia Roman Patapievici, Mircea Mihăeş, Tania  Radu şi Dan Croitoru reprezintă răzbunarea sa faţă de toţi cei care şi-au câştigat titlurile academice altfel decât prin plagiat. Această lipsă de respect faţă de câţiva intelectuali de marcă ai României, implicaţi direct în procesul de condamnare a comunismului, e dovada faptului că premierul nu poate trece peste frustrările personale", a scris Elena Udrea pe Facebook. "Refuzul său e şi un semn că nu poate accepta criticile altora şi nu înţelege ideea de pluralism de opinie, fie ea şi politică. De bună seamă, dacă ar fi după el, Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăeş ar trebui trimişi "la Canal pentru reeducare”".

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete prezidenţiale privind decorarea unor personalităţi care au asigurat conducerea Institutului Cultural Român în perioada 2005-2012.

"Erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş – vicepreşedinte ICR în perioada 2005-2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea", și-a motivat Victor Ponta refuzul.