Evenimentul Zilei > Justitie > Elena Udrea, în faţa Completului de 5 judecători al Instanţei supreme în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea, în faţa Completului de 5 judecători al Instanţei supreme în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea, în faţa Completului de 5 judecători al Instanţei supreme în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea este aşteptată la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie unde magistraţii Comptelului de 5 judecători iau în discuţie, luni, al doilea termen în apel al dosatrului „Gala Bute”.

Primul termen al dosarului a avut loc pe data de 23 octombrie, când cauza a fost amânată pentru ca părţile din dosar să studieze motivele de apel.

În 27 martie 2017, instanţa de fond a condamnat-o la 6 ani de închisoare pe Elena Udrea în dosarul „Gala Bute”, pentru acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu, ea fiind achitată pentru acuzaţia de folosire de acte sau declaraţii false pentru obţinerea de fonduri europene.

Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a primit o condamnare de 5 ani cu executare, fiind acuzat de complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat, iar fostul secretar de stat Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa nu este definitivă.

 La scurt timp după aflarea sentinţei, Elena Udrea a sugerat că ceea ce s-a întâmplat cu acest dosar este o răzbunare a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi. „Atunci când cineva acţionează politic, în funcţie de cine este la putere, trebuie s-o facem eroina naţională? Dacă doamnei Kovesi i-a fost ruşine să mă acuze atunci când stătea cu mine la mese, acum trebuie s-o lăudăm că face asta când a venit Iohannis la putere sau că s-a schimbat regimul?”, s-a întrebat Udrea, comentând că este vorba despre o „decizie abuzivă, o victorie de etapă a sistemului”.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.