Evenimentul Zilei > Actualitate > El Bulli a fost detronat de Noma în competiţia restaurantelor
El Bulli a fost detronat de Noma în competiţia restaurantelor

El Bulli a fost detronat de Noma în competiţia restaurantelor

Plasarea lui Noma pe poziţia întâi în cel mai vestit top al restaurantelor, S. Pellegrino, este un triumf atât pentru bucătăria din Copenhaga, cât şi pentru competiţie în sine, care părea să se fi blocat într-un punct, acordând înalta distincţie, ani la rând, restaurantului El Bulli.

Maestrul bucătar Rene Redzepi a fost cel care s-a prezentat, la Guildhall din Londra, la ceremonia organizată  pentru ridicarea premiului care, timp de patru ani, i-a fost înmânat lui Ferran Adria, pentru stabilimentul din nordul Barcelonei. El Bulli a fost în top 3 în fiecare an de la înfiinţarea premiului, în 2002.

Restaurantul lui Heston Blumenthal, “Fat Duck”, se poate considera la rândul său un mare câtigător, întrucât, din 2004, de când a fost inclus în topul S. Pellegrino, s-a menţinut în primele trei poziţii. În 2005, “Fat Duck” a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume, iar anul acesta, a ocupat poziţia a treia, după El Bulli.
Topul S. Pellegrino al celor mai bune 50 de restaurante din lume a reunit la Londra bucătari şi restaurante cu renume.  Dincolo de primele trei clasate, deja obişnuite în poziţia învingătorilor, marea surpriză a venit din partea americanului Daniel Boulud, care a reuşit să urce de pe locul 33 direct pe 8.
Noma, un restaurant cu 42 de locuri, a fost fondat în noiembrie 2003 într-un fost depozit situat în districtul Christianshavn. Maestrul bucătar Rene Redzepi are 32 de ani şi explorează şi acum zona în căutarea unor ingrediente speciale şi a inspiraţiei culinare pentru meniurile de sezon. Restaurantul său a intrat în top în 2006, pe locul 33, iar un an mai tâziu a urcat până pe 3, unde s-a menţinut până anul acesta.
“Când am primit prima dată invitaţia pe care era scris : “Felicitări, aţi fost inclus în lista celor mai bune 50 de restaurante”, mi-am dat seama că nu am auzit niciodată de ea”, a mărturisit Redzepi într-un interviu acordat, la Noma, în februarie. “Însă, imediat după evenimentul de premiere, când eşti asaltat de telefoane şi apari pe prima pagină a ziarelor, îţi dai seama că acest premiu nu este doar unul serios, ci şi foarte important”, a mai spus bucătarul.
Moment de cotitură
“Din acea clipă, restaurantul nostru chiar a început să prindă avânt. Prezenţa noastră pe listă a reprezentat un moment crucial pentru dezvoltarea sa ulterioară”, spune Redzepi despre începuturile gloriei restaurantului Noma.
În ciuda răsturnării de clasament, spaniolii continuă să domine în primele locuri. El Celler de Can Roca şi Mugaritz, au ocupat locurile patru şi cinci în topul S. Pellegrino al celor mai bune 50 de restaurante din lume. Nou intrat în competiţie, restaurantul Alinea din Chicago a urcat direct pe locul şapte. Alte restaurante newyorkeze, Daniel, Per Se şi Le Bernardin au ocupat locurile opt, 10, respectiv 15. Câştigătorii londonezi au fost St. John , pe locul 43, şi Hibiscus, pe 49.
Ferran Adria a fost numit maestrul bucătar al deceniulu, iar premiul pentru cel mai inspirat bucătar, a mers la “Fat Duck”, în timp ce restaurantul La Colombe, din Cape Town, s-a aflat în fruntea Africii şi a Orientului Mijlociu. D.O.M., din Sao Paolo, a fost primul la categoria America Latină, iar Les Creations de Narisawa, din Tokyo, a fost desemnat cel mai bun din Asia.
Câştigătorii sunt aleşi din peste 800 de bucătari, experţi culinari, scriitori în domeniu şi restauratori din întreaga lume. Membrii juriului S. Pellegrino au, la rândul lor, de întrunit anumite criteria, printre aceea de a fi mâncat în fiecare dintre restaurantele nominalizate, dar şi să acorde cel puţin două voturi pentru localuri din afara regiunii pe care o reprezintă.
Toată lumea ştie că lista este imperfectă şi subiectiv întocmită. Asia, de exemplu, este slab reprezentată, în timp ce în Top 10 au intrat nu mai puţin de patru restaurante din Spania şi nici măcar unul din Franţa.
El Bulli ia o pauză
Nu se ştie dacă detronarea lui El Bulli are legătură cu decizia anunţată, pe maestrul Ferran, pe 26 ianuarie, la Madrid, conform căreia restaurantul va fi închis pentru doi ani, astfel încât el să aibă sufficient timp să realizeze o enciclopedie culinară.
Ca să mănânci la elBulli, trebuie să îţi anunţi prezenţa cu cel puţin un an înainte, iar Ferran este considerat un revoluţionar al artei culinare de la mijlocul anilor ’90. Renumele şi l-a câştigat prin tehnica sa inovatoare cunoscută în prezent drept „moleculară”, prin care maestrul a reuşit să obţină o serie de jeleuri, emulsificatori şi agenţi de îngroşare pe baza unor elemente naturale aplicate la propriile reţete.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: