Evenimentul ZileiEVZ SpecialEduard Hellving la audieri în cazul Coldea: am venit și cu multe documente clasificate pentru a lămuri problema

Eduard Hellving la audieri în cazul Coldea: am venit și cu multe documente clasificate pentru a lămuri problema

Eduard Hellving la audieri în cazul Coldea:  am venit și cu multe documente clasificate pentru a lămuri problema
Şeful Serviciului Român de Informaţii a venit astăzi la Comisia parlamentară pentru controlul SRI. Eduard Hellvig dă explicaţii cu privire la ancheta în urma căreia prim adjunctul său, generalul locotenent Florian Coldea, a fost trecut în rezervă.

Eduard Hellvig a spus că va răspunde „cu toată deschiderea” la întrebările comisiei. „Pentru mine e o oportunitate, am speranța unui nou început în relația între Parlament și SRI. Sunt convins că după această audiere vom avea un răspuns la foarte multe dintre întrebările care au existat în spațiul public”, a spus Eduard Hellvig. Directorul SRI a precizat că a venit și cu multe documente clasificate pentru a lămuri problema, potrivit didgi24.ro.

Alături de directorul Serviciului Român de Informaţii, la audieri participă şi şeful comisiei de anchetă a SRI, comisie care a analizat acuzaţiile ce i s-au adus fostului prim-adjunct al SRI şi care a ajuns la concluzia că generalului nu i se poate reproşa nimic.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) anunțase că desfăşoară o anchetă, în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Astfel, în urma verificărilor interne, nu au rezultat elemente care să ateste că generalul Florian Coldea a încălcat legea sau normele în vigoare. Biroul Executiv al SRI a decis repunerea în funcție a lui Florian Coldea. Acesta a refuzat însă și a solicitat eliberarea din funcție și punerea la dispoziția instituției, din motive ce țin de „demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei”.

Ca urmare, directorul SRI, Eduard Hellvig, îi solicită președintelui trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, iar Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă.

Protestele, luate în discuție

Aleşii mai vor să afle şi dacă SRI s-a implicat în protestele de duminică, atunci când 28.000 de oameni au scandat împotriva ordonanţei graţierii.

SRI a respins, într-un comunicat de presă transmis duminică seară, „orice încercare de a implica instituţia în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal”.


Accesează: