EDITORIALUL EVZ: Fitilul Chiliman a fost aprins. Pericol de explozie a USL

EDITORIALUL EVZ: Fitilul Chiliman a fost aprins. Pericol de explozie a USL

Mi-e greu să cred că Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, va mai accepta să candideze pentru un nou mandat din partea liberalilor, după îndepărtarea sa din fruntea PNL Bucureşti. Cu atât mai mult cu cât Crin Antonescu a gestionat execuţia sa cu o aroganţă care anulează orice posibilitate de compromis.

"Domnul Chiliman are două- trei zile să se hotărască dacă mai rămâne în partid". Altfel spus, "grăbeşte-te, că am alte lucruri mai importante de rezolvat". Mazilirea orchestrată de preşe-dintele PNL contrazice logica politică elementară. Să nu realizezi că ea va avea drept consecinţă pierderea masivă de voturi în Bucureşti, să destabilizezi maşinăria electorală în preajma alegerilor locale, să livrezi scandal opiniei publice, în loc să transmiţi că eşti pregătit de luptă, să-ţi demobilizezi membrii de partid, transmiţându-le că pot fi sacrificaţi oricând, chiar dacă performează electoral, sunt manifestări evidente ale diletantismului politic.

Fără să realizeze probabil, Crin Antonescu i-a făcut un serviciu imens lui Andrei Chiliman. Îndepărtarea lui, în prima zi a Săptămânii Patimilor, îl victimizează şi îi maximizează şansele de a câştiga un nou mandat. Gigi Becali a ajuns europarlamentar după ce a fost arestat în preajma Paştelui. Sorin Oprescu a devenit primar al Capitalei, graţie scandalului semnăturilor anulate iniţial de justiţie, în aceeaşi perioadă a anului. Este, deci, o reţetă de succes.

Mazilirea lui Andrei Chiliman este o greşeală strategică majoră, care va afecta, cu siguranţă, scorul USL în alegerile locale din Bucureşti. Lucru recunoscut de Adrian Năstase: "Ar fi o problemă dacă Andrei Chiliman ar candida independent. Ar fi stupid să îl susţinem ca independent, pentru că îl aveam în curtea noastră. Să pui din partea liberalilor un alt candidat când îl ai pe Chiliman ar fi un risc politic inclusiv din partea lui Crin Antonescu. Sunt convins că ar fi o mare greşeală din partea noastră să refuzăm un candidat cu o şansă foarte bună". Potrivit ultimelor sondaje, USL are în jur de 55% în Capitală. Peste 40% din voturi aparţin PNL. Nu sunt doar voturile lui Crin Antonescu, ci şi ale lui Andrei Chiliman, singurul primar pe care PNL îl are în Bucureşti, cotat cu 75% intenţie de vot în sectorul 1. Dacă va candida din postura de independent, alegătorii fideli îl vor urma pe primarul sectorului 1 şi vor sancţiona USL. Este foarte posibil ca diferenţa de voturi dintre Uniune şi Sorin Oprescu să fie atât de mare, încât Opoziţia să nu poată pretinde victoria în alegerile în Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă USL nu va reuşi să se ţină după locomotiva Oprescu, percepţia publică va fi aceea că a înregistrat un eşec. Va fi o primă dovadă consistentă că Uniunea nu este infailibilă. Din acel moment, "bulgărele de zăpadă" va începe să se rostogolească, iar victoria USL în alegerile parlamentare va fi serios pusă la îndoială. Ar putea fi chiar semnalul destrămării USL, pentru că PSD nu ar mai avea niciun motiv să rămână aliat al perdantului Crin Antonescu. Pentru că, după eroarea mazilirii lui Chiliman, un eşec al USL în Bucureşti va fi eşecul lui Antonescu.