Așadar, tot teoretic, Iohannis are motive puternice să provoace căderea Guvernului Ponta. Practic e legat la mâini. Asta cel puțin dacă este, așa cum a susținut în campanie, diferit de politicienii pe care publicul i-a sancționat anul trecut. Pur și simplu acum nu se poate construi o majoritate electorală care să-l debarce pe Ponta fără mecanismele din trecut, mecanisme pe care publicul le desconsideră: traseism, voturi cumpărate cu bani sau alte avantaje și partide care schimbă brusc direcția politică. Așadar, dacă acceptă coabitarea cu Ponta, Iohannis dezamăgește electoratul care a exprimat un vot anti-Ponta. Dacă apelează la metodele care pot demola Guvernul Ponta, președintele României îi dezamăgește pe cei pe care i-a convins care cred în „Țara lucrului bine făcut”. Va putea să-i convingă că scopul scuză mijloacele? O întrebare esențială pentru președintele Klaus Iohannis anul acesta.

Până când Iohannis găsește răspunsul, este vital ca reprezentanții PNL să producă public cât mai convingător impresia că lucrează din greu la redefinirea majorității parlamentare și impunerea unor schimbări majore în sistemul electoral. Acesta este scopul conferinței de presă în care Alina Gorghiu și Vasile Blaga au anunțat solemni că s-au apucat să lucreze la proiectul de guvernare care să însoțească moțiunea de cenzură și la schimbările majore din sistemul electoral care să preceadă alegerile anticipate.

Nimeni nu și-a pus o întrebare simplă. Legitimitatea demersului liderilor PNL e dată de votul masiv acordat lui Klaus Iohannis pentru Președinția României. Candidatul Iohannis a convins o parte din public să-l voteze cu un proiect de țară care conține tot ce are nevoie un partid decis să croiască un program de guvernare. Întrebarea cheie este de ce le trebuie celor doi politicieni atât de mult timp pentru a transforma „România lucrului bine făcut” într-un program de guvernare? Teoretic, puteau face treaba asta foarte bine până acum. Practic, nu au nici un interes să o facă, dar e important să mimeze că lucrează la asta.

Rămâne de văzut cât timp va avea răbdare publicul lui Klaus Iohannis pe această temă. Un lucru este cert, actuala majoritate parlamentară, dar și majoritățile constituite pe plan local, nu mai reprezintă pe nimeni. Ele au fost construite cu propaganda USL pe un discurs care a injectat puternic ură în societate împotriva fostei guvernări PDL. Acum liberalii sunt braț la braț cu cei pe care i-au demonizat în urmă cu doi ani. Un alt vector important al propagandei pe care USL și-a construit majoritățile a fost minciuna că liderii acestei construcții politice au soluții pentru dezvoltarea economică. După aproape trei ani de guvernare Ponta, determinată decisiv de „soluțiile” PSD, s-a dovedit că totul a fost o minciună. Și pentru aceste motive, teoretic, alegerile anticipate, parlamentare și locale, sunt soluția cea mai corectă. Practic nu este foarte posibil așa ceva și publicul va trebui să aibă multă răbdare pentru a aștepta momentul când va reconfigura scena politică.