EDITORIALUL EVZ: Cum îi foloseşte lui Băsescu arestarea lui Vîntu

EDITORIALUL EVZ: Cum îi foloseşte lui Băsescu arestarea lui Vîntu

Nu ştiu dacă arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost ordonată de Traian Băsescu.

Sunt convins însă că, în România, se deschid dosare la ordin politic. În lipsa unor dovezi concrete că politicianul X a comandat dosarul Y, discuţia despre subordonarea justiţiei de către politicieni nu poate părăsi, din păcate, cadrul general.

Dovezi vor apărea doar atunci când un procuror sau un judecător va denunţa cu probe aceste practici, fără să se gândească că mâine viaţa i-ar putea fi distrusă de sistem sau că nu va fi promovat de şeful său, care îndeplineşte ordinele politicienilor. Un astfel de gest - aş putea spune eroic - ar genera un scandal monstru, ar avea ecouri internaţionale consistente, iar politicienii români, indiferent de partid, ar fi siliţi să schimbe legislaţia prin care justiţia este subordonată puterii politice. Până atunci orice este posibil.

Este posibil ca Traian Băsescu să fi ordonat această arestare, în aceeaşi măsură în care este posibil ca şeful statului să tragă foloasele politice ale instrumentării dosarului în care SOV este cercetat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa.

Discuţia despre implicaţiile politice ale arestării lui Vîntu este interesantă. Ea va avea consecinţe concrete asupra viitoarelor tentative ale PSD şi PNL de a alunga guvernul PDL de la putere sau pe Traian Băsescu.

În actualul context, moţiunea de cenzură a opoziţiei pierde din credibilitate, iar arestarea lui SOV ar putea asigura supravieţuirea guvernului Boc, deşi nu merită acest lucru. Dacă social-democraţii şi liberalii vor depune moţiunea, vor fi români care se vor gândi că o fac pentru că a-i rezolva lui Vîntu problemele cu justiţia. Cel mai probabil, majorităţii covârşitoare a alegătorilor nu le va păsa de acest lucru. Se vor bucura, cu siguranţă, că Emil Boc, considerat drept principal responsabil pentru situaţia economică, este trimis la plimbare.

Evoluţiile în dosarul "SOV-Popa" ar putea fi un colac de salvare pentru Traian Băsescu, în cazul unei tentative de demitere. Spre deosebire de 2007, şeful statului este vulnerabil. Un sondaj de opinie al Institutului pentru Politici Publice (IPP), dat publicităţii pe 22 iulie 2010, releva faptul că 65% dintre românii ar vota pentru demiterea sa, la un eventual referendum.

După ultimele bâlbâieli ale guvernului, în special după scandalul ordonanţei privind drepturile de autor, procentul a crescut probabil. Acest lucru a fost sesizat corect de Ion Iliescu. El a apreciat recent că PSD s-a grăbit prima dată cu suspendarea, dar că situaţia este astăzi cu totul alta. La rândul său, Victor Ponta afirma că partidul său va veni la guvernare doar dacă Traian Băsescu nu va mai fi preşedinte. Social-democraţii nu îşi mai permit să simuleze că vor să dea jos guvernul, din cauza presiunii sociale în creştere, cu apogeul în această iarnă. De aceea, debarcarea lui Băsescu devine aproape o necesitate pentru PSD.

Cu Sorin Ovidiu Vîntu în arest, şansele ca şeful statului să evite demiterea prin referendum cresc. Cu siguranţă, majoritatea românilor doresc venirea PSD şi PNL la guvernare. Nu ştiu însă dacă electoratul vrea să predea puterea în totalitate actualei opoziţii, atâta vreme cât SOV, la propria televiziune, îl anunţă pe Băsescu că va fi şi el arestat după ce nu va mai fi preşedinte. Declaraţia îi serveşte preşedintelui în aceeaşi măsură în care l-au ajutat comentariile lui Dinu Patriciu, în direct la Realitatea TV, pe marginea filmuleţului în care şeful statului părea că-i aplică o corecţie fizică copilului-vedetă a campaniei electorale din 2009.

Deşi greu de crezut, problemele în justiţie ale lui Sorin Ovidiu Vîntu ar putea face din coabitarea Băsescu- PSD+PNL o soluţie politică acceptabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News