Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Ce mai are Băsescu de controlat
EDITORIALUL EVZ: Ce mai are Băsescu de controlat

EDITORIALUL EVZ: Ce mai are Băsescu de controlat

Trecem, zilele acestea, printr-o perioadă de o frumuseţe desăvârşită.

O plimbare pe aleile unui parc, oricare parc, e o evadare bine-venită. Acolo e viaţa, în fleacurile acelea care bucură ochiul şi sufletul. Dar aceste lucruri nu fac parte din agenda zilei. Noi ne forţăm să înţelegem ceva din tărăşenia cu Vasile Blaga.

Istoria României, de la instalarea regimului comunist încoace, se confundă, adesea, cu lupta crâncenă pentru putere dusă de Armată şi Miliţie/Poliţie, luptă în care Securitatea (oricum s-a numit) a încercat, de fiecare dată, să ia partea leului, fiind, de câteva ori, prinsă în ofsaid (folosesc acest termen pentru cei mai familiarizaţi cu rivalitatea tradiţională dintre Steaua şi Dinamo). Din acest weekend, Poliţia a ieşit cu uniforma şifonată şi cu câteva "caşchete" lipsă la inventar.

Nu ştiu care e partea de mit şi care de adevăr în legenda potrivit căreia Vasile Blaga îi ţinea piept preşedintelui Traian Băsescu şi îşi făcuse vreun crez din depolitizarea Ministerului de Interne. Dar înlăturarea lui, jocul făcut de Elena Udrea în şedinţa Biroului Permanent al PDL şi ungerea la Interne a lui Traian Igaş, îndărătul căruia se vede rânjetul satisfăcut al finului Gheorghe Falcă (avea cumva un dosar la DNA?), nu înseamnă, în niciun caz, un pas către depolitizare. Dimpotrivă. Pe românul de rând n-are de ce să-l intereseze lupta dintre diferitele grupări din interiorul PDL. (Luptă-se pentru 12-13%!) Şi nici faptul că preşedinele Traian Băsescu a luat asupra lui, eroic,"pasivul negativ" al crizei, în încercarea de a-i da răgaz guvernului său (care poartă mare parte din vina pentru criză).

E însă de înţeles ca pe românul de rând (inclusiv pe poliţişti) să-l intereseze perspectiva sărăciei – şi asta să-l sperie. Să-l facă mai uşor de manipulat (de către politicieni, de către liderii sindicali). Ca să fim mai subtili, pe românul de rând ar trebui să-l intereseze faptul că există încă prea mulţi compatrioţi, din diferite motive, au ajuns să aplice principii în funcţie de subiect.

Nu demult eram extaziaţi în faţa abilităţii politice a lui Traian Băsescu şi râdeam de Dinu Patriciu sau de Sorin Ovidiu Vîntu că iau prea personal zilele petrecute în arest. Probabil pe merit, nu-i treaba mea să judec asta. Dar n-am cum să nu observ că, practic, niciun dosar spectaculos n-a fost dus până la capăt. S-au fâsâit, toate, după ce s-a consumat show-ul de televiziune. Nu demult, râdeam de Victor Ponta că a picat în cursa întinsă de Traian Băsescu (povestea cu "maimuţica" imatură, care şi-a făcut concediul în Liban, pe banii cui, domnule Ponta?) şi a ieşit la bătaie cu suspendarea înainte de a se fi consultat cu înţelepţii din jurul lui. Acum e mai greu să-ţi ardă de râs.

În aparenţă, Traian Băsescu a luat prea personal mitingul neautorizat de la gardul Cotrocenilor şi strigăturile fără perdea. În realitate, omul a acţionat cinic. Şi-a atins un scop. I-au ieşit jocurile, din nou. L-a înlăturat pe Vasile Blaga din guvern. Odioasa tripletă a făcut pasul înapoi.

Noua faţă a PDL, cu cele două Albe ca Zăpada în frunte (Elena Udrea şi Roberta Anastase) face pasul înainte. Dar nici măcar acesta nu e un moment de făcut haz. Cine râde acum ori are un incredibil simţ al umorului, ori nu ştie pe ce lume trăieşte.

Serios vorbind, mai e, oare, cineva care crede că avem un câştigător la capătul acestei crize iscate din senin? Aparent, Traian Băsescu câştigă pe toată linia. Pas cu pas, ca un alergător de cursă lungă, a ajuns să controleze aproape tot. Puţine mai sunt redutele pe care le mai are de cucerit. Cum va arăta oare România atunci când Traian Băsescu, un veritabil reprezentant al grupării Steaua-Dinamo, va controla chiar totul, aşa cum îşi doreşte? Vom mai citi texte care ne plac sau care ne enervează, vom mai înjura atunci, cu aceeaşi lejeritate ca acum, un jurnalist sau un preşedinte de ţară? Mi-e teamă că nu, şi aceasta e, până la urmă, măsura gravităţii situaţiei în care am ajuns.

Citiţi şi:

  • Vasile Blaga: "Mi-am dat demisia de onoare"
  • Boc: "Blaga şi-a asumat responsabilitatea pentru greşelile altora"
  • Igaş, ministru de Interne. Băsescu: Rămân fără escorta poliţiei până la un raport în CSAT despre miting
  • Cine s-a aflat în lupta pentru şefia Internelor
  • Ponta, despre numirea lui Igaş: "Ţine strict de războiul Băsescu – grupările PDL"
  • Horia Ghibuţiu, despre scandalul de la MAI: "Să trăiţi, javră ordinară!"
  • Călin Hera, despre scandalul de la MAI: "Reacţie disproporţionată"