Italia dă faliment, Spania scapă. VEZI scenariul economiştilor britanici

Italia dă faliment, Spania scapă. VEZI scenariul economiştilor britanici

Este foarte probabil ca îndatorata Italie să intre în incapacitate de plată, iar Spania să evite acest lucru, potrivit experţilor britanici de la Centrul pentru Cercetări Economice şi de Afaceri (Centre for Economics and Business Research), transmite BBC.

Cercetătorii au elaborat scenarii optimiste şi pesimiste pentru statele înglodate de datorii. Astfel, a rezultat că Italia nu va reuşi să evite un default decât dacă reuşeşte o creştere economică puternică, dar care este puţin probabilă.

În ceea ce priveşte Spania, Centrul pentru Cercetări Economice şi de Afaceri spune că "există o şansă reală să evite falimentul".

Chiar dacă Italia a decis restrângeri bugetare şi s- a angajat să-şi elimine deficitele până în 2014, economia are nevoie de un impuls semnificativ de creştere. Dar economia acestei ţări a crescut cu numai 0,1% în primul trimestru din 2011 şi creşterea se aşteaptă să rămână slabă şi în trimestrele care urmează.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ieri, premierul italian, Silvio Berlusconi, a declarat, într-un discurs ţinut în faţa Parlamentului, că economia este "puternică" şi că băncile naţiunii sunt "solvente". Cu toate acestea, numeroşi economişti consideră că cea de-a treia economie a zonei euro riscă să fie înghiţită de criza datoriilor.

Riscul de contagiune Cercetătorii britanici au calculat că datoria Italiei va urca de al 128% din PIB până la 150% în 2017 dacă dobânzile pentru obligaţiunile italiene se vor situa peste 6% pe an, iar creşterea economică stagnează.

"Chiar şi în cazul în care costul împrumutul scade sub 4%, rata de creştere este atât de anemică încât ponderea datoriei publice în PIB se va situa la 123% în 2018", a declarat Doug McWilliams, directorul executiv al centrului de cercetare.

Situaţia din Spania este mai bună, datorită faptului că datoria publică este mult mai mică. Chiar şi în cel mai rău scenariu, datoria Guvernului de la Madrid nu va creşte peste 75% din PIB.

"Există o şansă reală că Spania ar putea să evită defaultul şi restructurarea datoriei, cu excepţia cazului în care va fi trasă în jos prin contagiune", a mai spus McWilliams. CITIȚI ȘI:

  • Se extinde criza datoriilor suverane? Italia începe discuțiile cu Uniunea Europeană 
  • Italia plăteşte dobânzi record pentru finanţare. Care este riscul?
  • Criza Zonei Euro: Germania cere Italiei să treacă la austeritate