Economia, în picaj după majorarea TVA la 24%

Economia, în picaj după majorarea TVA la 24%

Chiar dacă Fiscul a colectat la buget, în luna iulie, cu 25% mai mulţi bani din creşterea TVA, principalele sectoare ale economiei au luat-o la vale.

Economia a luat-o la vale în luna iulie, după ce în trimestrul anterior părea că revenise pe un făgaş normal.

Creşterile înregistrate în lunile anterioare în mai toate sectoarele principale ale economiei au fost urmate imediat de scăderi abrupte. Acest lucru are printre explicaţii atât majorarea TVA, din 1 iulie, de la 19 la 24%, cât şi scăderea salariilor bugetarilor.

Dacă ne uităm la sectorul construcţiilor, de pildă, volumul lucrărilor crescuse în iunie faţă de luna mai 2010 cu 46,7%, pentru ca în luna iulie să scadă faţă de luna precedentă cu 30,5%, potrivit datelor Institutului Na ţional de Statistică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vânzări alimentate de panică în iunie

La fel, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în iulie faţă de iunie 2010 cu 6,5%, după ce cu o lună înainte crescuse cu 6,8%. Situaţia este valabilă însă şi în industrie, comerţ auto sau servicii pentru populaţie, sectoare care şi-au întrerupt avansurile anterioare.

În opinia lui Lucian Anghel, economist- şef al BCR, una dintre cauze este majorarea TVA.

"E normal ca vânzările să încetinească după o majorare de taxă. În plus, neîncrederea în viitor a consumatorilor a influenţat negativ vânzările", a spus economistul, explicând că cel mai puternic impact se resimte în prima lună de la o astfel de măsură.

El a adăugat că valorile din luna iunie au fost mai bune şi pentru că "s-a înregistrat o creştere a vânzărilor indusă de teama că preţurile s-ar putea mări din cauza majorării TVA".

La baza scăderii stă însă şi scăderea cererii externe, după ce economia Germaniei, de pildă, a încetinit în iulie faţă de trimestrul al doilea, a adăugat Anghel.

La rândul său, Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii, spune că scăderea sectorului construcţiilor din luna iulie are printre cauze majorarea TVA, care a dus la costuri suplimentare pentru materiale.

Cât mai strânşi la pungă

"Lumea nu mai are bani", spune el, adăugând că "omul se duce, îşi cumpără vopseaua şi îşi repară singur casa". De vină este şi lipsa investiţiilor masive în infrastructură sau construcţii edilitare, a afirmat Georgescu. El a explicat că vânzările de ciment arată cu 4-6 luni înainte cum va evolua economia: "Anul acesta au scăzut cu 30%, e clar că încă ne ducem în jos".

Maria Grapini, preşedinta Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare, spune că producţia industrială e mai mică în iulie şi din cauza concediilor. Pe de altă parte, "majorarea TVA a inhibat şi mai mult consumul".

"Cu siguranţă am fi putut sta mai bine în iulie dacă nu era scăderea salariilor bugetarilor", susţine şi Ciprian Enea, consultant la besttourism.ro. "E normal ca vânzările să încetinească după o majorare de taxă. Iar în prima lună are loc cel mai puternic impact." LUCIAN ANGHEL, economist-şef al BCR