E oficial! Fără ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024

E oficial! Fără ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024

Rusia și Belarus nu vor avea voie să participe la Jocurile Olimpice din 2024. Decizia a fost luată miercuri, 26 iulie, de Comitetul Internaţional Olimpic.

Organizatorii au blocat în mod oficial participarea acestor țări, potrivit Sky News. Mai este un an până când cei mai buni atleți din lume vor ajunge la Paris pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024, dar acum se ştie cu siguranță că Rusia și Belarus nu vor fi prezente.

Rămâne incertă pariciparea independentă a sportivilor

În urmă cu două săptămâni, Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că aceste țări nu vor primi o invitație oficială.

Ministrul rus al Sportului, Oleg Matîţin, a afirmat atunci că decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a nu-i invita pe sportivii ruși la Jocurile de la Paris din 2024 este un act de discriminare care încalcă principiile olimpismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate cele 203 comitete naționale rămase au primit invitații în cadrul unui eveniment organizat la Paris pentru a marca un an până la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de pe râul Sena. Rămân semne de întrebare dacă sportivii din Rusia și Belarus vor putea concura ca sportivi independenți, sub drapelul olimpic. Președintele CIO, Thomas Bach, și-a menținut poziția de a refuza să confirme dacă aceștia pot concura, declarând presei: „Mai este încă un an până atunci”.

Comitetului Olimpic a revizuit o parte din interdicții, în 2023

Comitetul Olimpic Internațional (IOC) a suspendat sportivii din Rusia și Belarus în urma evenimentelor din 24 februarie 2022. Cu un an mai târziu, însă, IOC a recomandat ca atleții ruși și belaruși să se întoarcă în competițiile internaționale, sub steag neutru.

„Organizațiile sportive trebuie să aibă singure responsabilitatea de a decide ce atleți pot participa la competițiile internaționale, în baza meritelor lor sportive și nu pe motive politice sau în baza pașapoartelor lor”, a declarat președintele IOC, Thomas Bach.

Decizia a fost criticată de Ucraina, precum și de țările UE, într-o scrisoare deschisă semnată de miniștrii sporturilor din Europa, inclusiv România.

Grupul de atleți de elită din Germania a cerut IOC să interzică participarea rușilor și belarușilor la competițiile internaționale pe toată durata războiului.

Miniștrii sportului din Franța și Marea Britanie au declarat că rușilor și belarușilor nu ar trebui să li se permită să concureze sub steag neutru, pentru că mulți se bucură de susținerea financiară a guvernelor lor. Susținerea prin fonduri de stat nu este înscrisă între condițiile descalificante pentru sportivii sub steag neutru.

Rusia a criticat, la rândul său, interdicția IOC de a folosi simbolurile naționale rusești: steaguri, embleme și imnul național.