Evenimentul Zilei > Social > E jale, nu mai scăpăm de molimă! Ce s-a descoperit la pacienţii așa-zis vindecați
E jale, nu mai scăpăm de molimă! Ce s-a descoperit la pacienţii așa-zis vindecați

E jale, nu mai scăpăm de molimă! Ce s-a descoperit la pacienţii așa-zis vindecați

Sunt realmente tulburătoare rezultatele unui nou studiu realizat de prestigioasa Universitate Oxford. 

Mai mult de jumătate dintre pacienţii COVID-19 externaţi s-au confruntat în continuare cu simptome manifestate prin senzaţie de lipsă de aer, oboseală, anxietate şi depresie timp de două până la trei luni după infectare, conform concluziilor unui studiu efectuat în Marea Britanie pe un număr restrâns de pacienți care fuseseră externați.

Foștii pacienţi mai prezentau anomalii la nivelul mai multor organe

Cercetarea, condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford, a analizat impactul pe termen lung al COVID-19 asupra unui număr de 58 de pacienţi care fuseseră spitalizaţi cu această afecţiune. S-a constatat că unii pacienţi au prezentat anomalii la nivelul mai multor organe după ce s-au infectat cu noul coronavirus şi că inflamaţia persistentă a cauzat probleme timp de câteva luni.

Studiul nu a fost evaluat de către alţi oameni de ştiinţă, dar a fost publicat înainte de revizuire pe site-ul MedRxiv.

Aceste constatări subliniază necesitatea de a explora în continuare procesele fiziologice asociate COVID-19 şi de a se dezvolta un model holistic, integrat, de îngrijire clinică pentru pacienţii noştri după ce au fost externaţi din spital, a declarat Betty Raman, medic în cadrul Departamentului de Medicină Radcliffe de la Oxford, cea care a condus cercetarea.

Un raport iniţial al Institutului Naţional pentru Cercetare în domeniul Sănătăţii (NIHR) din Marea Britanie, publicat săptămâna trecută, a ajuns la concluzia că starea de boală prelungită provocată de infectarea cu noul coronavirus poate implica o gamă largă de simptome care afectează toate zonele corpului inclusiv creierul, notează Reuters.

Lipsă de aer şi sufocare

Rezultatele studiului Oxford au demonstrat că la două până la trei luni de la debutul COVID-19,  64% dintre pacienţi prezentau simptome precum senzaţie de lipsă de aer. Mai multm 55% au raportat o stare puternică de oboseală.

Analizele RMN au scos la iveală anomalii la nivelul plămânilor în cazul a 60% dintre pacienţii cu boala COVID-19. Probleme cu  rinichii au avut 29%, cu inima 26% şi cu ficatul 10%.

Anomaliile detectate… sunt preponderent corelate cu markeri serici ai inflamaţiei, a subliniat Raman.  Acest lucru sugerează o potenţială legătura între inflamaţia cronică şi o deteriorare în curs a organelor, a adăugat cercetătoarea, potrivit Agerpres.

Profeție teribilă a astrologului care a prezis pandemia! A spus când vom scăpa de COVID

O sărbătoare tocmai a fost interzisă! Tradiția românească de 2000 de ani