legerile de duminică ar trebui să-i ofere o a doua șansă conservatorului Sebastian Kurz, chiar dacă favoritul riscă să aibă cele mai mari dificultăți pentru a-și forma coaliția.

La 33 de ani, șeful conservatorilor austrieci a ieșit cu o popularitate nealterată în urma furtunii care a măturat, în mai, primul său guvern format cu partidul de extremă dreapta FPÖ.

Această coaliție, care a fost formată în decembrie 2017 și care s-a prezentat ca un model de urmat pentru Europa odată cu ascensiunea naționaliștilor, a făcut implozie după 18 luni.

Alianța de dreapta-extremă nu a rezistat unor dezvăluiri compromițătoare pentru liderul FPÖ și numărul doi în guvern, scrie AFP.

Apelați la urne în urma acestui scandal poreclit „Ibizagate”, austriecii plebiscitează întoarcerea lui Sebastian Kurz.

Partidul său, ÖVP, a fost creditat cu luni înainte pentru aceste alegeri anticipate cu un avans major, între 33% și 35% din intențiile de vot, în creștere cu 2,5 puncte față de alegerile din 2017. Majoritatea birourilor de vot au fost deschise la ora 7 dimineața (5:00 GMT) pentru 6,4 milioane de alegători.

Cu toate acestea, politicul austriac talentat are „mai mult de pierdut decât de câștigat”, opinează cotidianul conservator Die Presse, în ajunul scrutinului.

Pentru că, spre deosebire de 2017, Sebastian Kurz „are trei opțiuni posibile de coaliție care îl nemulțumesc pe toți”.

Poate să reînnoiască o alianță cu extrema dreapta, să revină la coaliția cu social-democrații – o formulă uzată de decenii de co-management – sau poate face o transformare de 180 de grade în alianță cu ecologiștii și liberalii.

Toate aceste variante sunt riscante și prevăd săptămâni îndelungate de negocieri pentru fostul cancelar, care a promis reprezentanților săi revenirea la stabilitate.

FPÖ este marcat de Ibizagate, caz la care s-au adăugat, în ultimele zile ale campaniei, suspiciuni de delapidare în cadrul partidului.

Grupul de extremă dreaptă are un nou lider, Norbert Hofer, după dizgrația brutală a predecesorului său, Heinz-Christian Strache.

Acesta din urmă a trebuit să demisioneze din toate mandatele sale după difuzarea unui videoclip filmat în cameră ascunsă la Ibiza, dezvăluind discuții compromițătoare: unei femei, care se prezintă ca nepoata unui oligarh rus, el i-a explicat cum să finanțeze FPÖ într-un mod ocult.

Acuzațiile de delapidare pe care justiția le cercetează îl vizează și pe Heinz-Christian Strache, suspectat că ar folosi banii partidului pentru a acoperi cheltuielile personale.