Evenimentul Zilei > Sport > După preşedinte-jucător, avem senator-antrenor
După preşedinte-jucător, avem senator-antrenor

După preşedinte-jucător, avem senator-antrenor

În prima zi petrecută ca senator, Anghel Iordănescu, fost tehnician al naţionalei de fotbal, a votat ieri după cum i-au şoptit colegii de partid

EVZ a urmărit ieri, pas cu pas, prima zi ca senator a fostului antrenor al naţionalei României. Generalul a fost învestit şi a depus jurământul.

Pentru Anghel Iordănescu (57 de ani), ieri a fost o zi istorică. Antrenorul care în 1994 izbutea să propulseze, în mod miraculos, naţionala de fotbal a României până pe locul cinci în lume, la Campionatul Mondial din America, a devenit, cu acte, senator în Parlamentul României. „Evenimentul zilei“ a urmărit fiecare mişcare a fostului tehnician în şedinţa solemnă de ieri, surprinzându-i emoţiile, stângăciile şi bucuria.

Aventura a început dis-de-dimineaţă
pentru Iordănescu. Fusese anunţat că lucrările la Senat încep la 9.00, însă rareori orarul este respectat. Aşa că a ajuns în sala de şedinţe la ora 9.20.

Vizibil emoţionat, şi-a găsit
repede locul. S-a aşezat cuminte în penultimul rând al sălii, flancat de doi foşti miniştri: Alexandru Athanasiu şi Vasile Dâncu. Senatorul PSD Şerban Nicolae a căutat să-i risipească îndoielile, ajutându-l să se acomodeze şi explicându-i periodic procedurile care trebuie urmate în asemenea situaţii.

Felicitat de
„Miki“ Şpagă

După introducerea lui Doru Ioan
Tărăcilă, cel care a condus şedinţa, s-a trecut la punctul culminant: Iordănescu a fost votat în unanimitate şi a devenit, oficial, senator. Omul zilei a trecut apoi la pupitru, nu înainte de a-şi da cu pieptănul prin păr, a depus jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor, cu o mână pe Biblie şi alta pe Constituţie, apoi a ascultat emoţionat imnul de stat al României, care l-a înmuiat de-a binelea. Imediat a venit şi prima confirmare a noului său statut: a primit insigna de senator şi o mapă cu documente.

Timid, Iordănescu s-a retras în
bancă, unde, pe rând, mai mulţi colegi au trecut să-l felicite. Primul care l-a îmbrăţişat a fost Constantin Gheorghe – „Suceavă“ (fost arbitru internaţional, în prezent senator din partea PC). Ajuns mai târziu la lucrări, celebrul „Miki“ Şpagă s-a dus ţintă spre Iordănescu. L-a pupat părinteşte pe obraz şi i-a strâns mâna ca unui camarad, adresându-i-se: „Bine ai venit!“.

A ridicat mâna pentru mărirea salariilor la preoţi

Iordănescu a primit insigna, însă
nu şi cartela pentru vot. În lipsa acesteia, el a fost nevoit să ridice mâna ori de câte ori se supunea la vot un act normativ.

Iordănescu a votat legea privind
mărirea indemnizaţiilor la preoţii de la ţară (cunoscut ca un tip religios, Iordănescu a votat „pentru“ cu două mâini şi fără ezitare, imaginile cu el sărutând iconiţe în timpul meciurilor susţinute de echipa naţională făcând înconjurul lumii).

De asemenea, el a votat proiectul
de lege privind reducerea TVA-ului la alimentele de bază, dar a fost pus în mare dificultate de o lege care vorbea despre combustibilul destinat lucrărilor agricole. Generalul n-a ştiu care e treaba cu motorina pentru tractoare, astfel că a cerut ajutorul colegilor din sală. Abia după ce a primit un semn că totul e în regulă, el a ridicat mâna, votând „pentru“.

PROPUNERE


Antrenor
la naţionala parlamentului

Anghel Iordănescu va face parte,
începând de astăzi, din Comisia de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului, unde lucrează şi Nicolae Mărăşescu, fost antrenor de atletism, proaspăt intrat în Parlamentul României. Pe holurile Senatului, Şerban Nicolae, coleg cu Iordănescu în PSD, i-a făcut acestuia o propunere tentantă: „Domnul Iordănescu ar putea fi selecţionerul naţionalei de parlamentari!“. „A fost un jucător foarte bun. Păcat că a făcut parte din aceeaşi generaţie cu Marcel Răducanu, care era mai talentat decât el“, şi-a dat cu părerea Nicolae despre calităţile de fotbalist ale lui Iordănescu. Generalul este şi membru în Comisia Tehnică a UEFA.

CARIERĂ


Cel mai titrat
selecţioner din istoria României

Anghel Iordănescu a fost desemnat
de Federaţia Română de Fotbal drept antrenorul român al secolului trecut. Performanţa de răsunet cu care Iordănescu le-a luat faţa tuturor a fost atinsă în 1994, la World Cup, când naţionala a făcut senzaţie şi a urcat pe locul cinci în lume. În dublă postură, de antrenor secund şi jucător, Iordănescu a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni cu Steaua. Dat afară de la Al-Ain (Emiratele Arabe Unite) în decembrie 2006, Iordănescu se rupsese de lumea antrenoratului în ultima perioadă. El s-a ocupat în special de afaceri imobiliare.

INTERVIU


„Am renunţat la antrenorat, nu la fotbal!“


După şedinţa solemnă de ieri,
Iordănescu a fost luat în primire de un angajat al Senatului, care i-a arătat drumul de urmat pe culoarele instituţiei. „Trebuie să mergem la «Personal», să vă facem actele de senator! Vreţi acum sau mâine?“, i s-a adresat respectivul. „Mergem acum, nu lăsăm nimic pe mâine!“, a răspuns prompt Iordănescu. De faţă cu ziariştii, „Tata Puiu“ i-a mulţumit lui Ion Iliescu pentru învăţăturile politice pe care i le-a dat.

EVZ: Cum a fost prima zi ca senator,
domnule Iordănescu?
Anghel Iordănescu: Pentru mine, care provin dintr-un alt domeniu, a fost destul de greu. Voi depune toate eforturile, de-acum încolo, ca să mă ridic la nivelul exigenţelor de senator. Le mulţumesc colegilor fiindcă m-au validat.

Aţi cerut sfaturi politice de la Ion
Iliescu?
Da. Şi îi mulţumesc că mi le-a dat! Politica e o provocare pentru mine.

Ce vă propuneţi ca politician? Aveţi
proiecte pe care vreţi să le promovaţi?
E un nou început pentru mine. Vreau să fac politică! În Belgia, Georgia şi parcă în Luxemburg există cazuri de foşti antrenori ajunşi în parlamentele ţărilor lor.

„M-am sprijinit pe ei, în sensul
votului!“

Ce ştiţi despre proiectul de lege
privind reducerea TVA-ului la produsele alimentare de bază, pe care tocmai l-aţi votat?
E o lege extraordinară, să ştiţi!

Aţi fost văzut cerându-le sfatul
colegilor cum anume să votaţi…
Sunt mai stângaci acum, la început, recunosc. M-am sprijinit pe ei, în sensul votului!

Aveţi asupra dumneavoastră
cruciuliţa despre care se spune că vă aduce noroc?
Să ştiţi că o am!

E mai greu ca senator decât ca
selecţioner?
E dificil să evaluez acum. Nu fac astfel de comparaţii. Sunt la început de drum în politică. Oricum, am observat că atmosfera din Senat e mai încărcată decât pe stadion! Deşi, trebuie să recunosc, îmi este mai bine pe banca unei echipe de fotbal.

„M-am simţit apăsat!“


Vi s-a cântat imnul de zeci de ori pe
stadioane. Cum v-aţi simţit acum?
Mi s-a părut mai greu decât altădată. M-am simţit apăsat!

Veţi merge la Euro 2008?

Nu ştiu. Nu cred. Voi fi, probabil, în campanie electorală şi nu voi avea destul timp ca să ajung la turneul final. Le urez succes şi sănătate jucătorilor din echipa naţională.

FRF v-a invitat să însoţiţi naţionala
în Austria şi Elveţia?
Sincer? Nu, nu m-a invitat!

Renunţaţi definitiv la fotbal?

Renunţ la meseria de antrenor, nu la fotbal. Mă voi concentra în perioada următoare asupra politicii.

PRO


Votat în unanimitate


După ce în urmă cu o zi Comisia
Juridică îşi dăduse acceptul ca Iordănescu să devină parlamentar, acelaşi lucru l-au făcut şi senatorii. În şedinţa solemnă de ieri s-a supus la vot „ungerea“ generalului. Acesta a fost plăcut surprins să alfe că a fost ales de toţi cei 73 de senatori aflaţi în Senat la momentul respectiv.