Evenimentul Zilei > Actualitate > După mitingul anti-UE de la Atena, Europa face o nouă OFERTĂ
După mitingul anti-UE de la Atena, Europa face o nouă OFERTĂ

După mitingul anti-UE de la Atena, Europa face o nouă OFERTĂ

Președintele Comisieie Europene a făcut marți dimineață Greciei o ofertă în ultima zi dinaintea falimentului.

Conform acestei oferte, premierul Tsipras ar trebui să-și dea acceptul marți, după care ar urma o reuniune de urgență a Eurogrupului (miniștrii de Finanțe din Zona Euro).

Potrivit unor surse europene, citate de Reuters, creditorii ar lua în calcul o reeșalonare a datoriei Greciei.

Propunerea de ultim moment a Comisiei Europene vine după un mare miting în favoarea guvernului care a avut loc la Atena luni seara, și după apelul repetat al premierului Tsipras către greci de a vota NU propunerilor internaționale la referendumul din 5 iulie.

Un oficial guvernamental grec a declarat că a ascultat interes ultima propunere a lui Jean-Claude Juncker, dar a precizat că „Alexis Tsipras va vota NU duminică”, referindu-se la referendumul ce va fi organizat pe 5 iulie în Grecia cu privire la oportunitatea acceptării ofertei de asistenţă financiară internaţională pentru această ţară din zona euro.

Marți 30 iunie este ultima zi în care, până la ora 24.00, Grecia trebuie să achite o 1,6 miliarde de euro din datoria către FMI, însă vistieria Atenei este goală, și plata este imposibilă dacă instituțiile internaționale nu eliberează ultima tranșă de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor. Însă, pentru aceasta, guvernul lui Tsipras trebuie să accepte propunerile de reformă ale creditorilor.