Trenurile directe de la Moscova și Sankt Petersburg vor începe să circule la sfârșitul lunii decembrie, înlocuind ruta care traversa Ucraina înainte de anexarea peninsulei Crimea de către Rusia.

Rusia a deschis deja o secțiune a controversatului său pod al Crimeii, în valoare de 4 miliarde de dolari, anul trecut.

În prezent, agenția imobiliară națională a cumpărat 166 de mașini de vagoane de pasageri și zece locomotive pentru noua linie de tren.

Primele trenuri vor pleca din Sankt Petersburg pe 23 decembrie spre Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea, cu bilete al căror preț va începe de la 3.650 de ruble (57 dolari), scrie Moscow Times. Traseul va dura 48 de ore.

Trenurile din Moscova vor pleca spre capitala Crimeei, Simferopol, pe 24 decembrie. Biletele încep de la 2966 de ruble (46 de dolari) pentru călătoria de 33 de ore.

Grand Service Express, o companie privată care deservește regiunea Moscova-St. Petersburg Grand Express, operează serviciul feroviar dinCrimeea.
În conformitate cu sancțiunile impuse de UE, companiilor europene și cetățenilor le este interzis să investească în Crimeea, în transportul și infrastructura acesteia.  Statele Unite nu au introdus sancțiuni similare.

Ministerul Transporturilor din Rusia a anunțat planurile de transfer a 176 de vagoane și locomotive către Crimean Railways, companie feroviară de stat.  Aparent suspicios față de riscul unor sancțiuni, ministerul a refuzat să precizeze cine a furnizat materialul rulant, la ce prețul și la ce condiții de livrare către căile ferate din Crimeea.

În mai 2018, președintele Vladimir Putin a deschis secțiunea rutieră a podului Crimeii, la volanul unui camion.